eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pozsonyi Roland

Tízezren tekertek a kerékpárral közlekedő fővárosiak három fő céljáért

"Mi sem biciklivel születtünk, nekünk is van autónk és BKK-jegyünk. De amikor úgy van, és általában úgy van, akkor biciklivel járunk. Nincs ebben semmi különleges, ez a világ legtermészetesebb dolga" - fogalmazott a főszervező.

Több mint tízezren tekertek az átjárható Lánchídért és metrópótlás utáni kerékpársávokért a I bike Budapest bringás felvonuláson szombaton a szervezők és a rendezők becslése szerint - tudta meg az Infostart a Magyar Kerékpárosklubtól.

A hagyományosan bringaemeléssel zárult felvonulás három célért szerveződött:

  1. legyen átjárható a Lánchíd (buszos, kerékpáros, gyalogos)
  2. legyen biztonságosan átjárható az Astoria (Kiskörúti átvezetés)
  3. legyen kerékpársáv az Üllői úton a metrópótlás lezárultával.

"Olcsó, gyors, pár táblába, felfestésbe és egy városvezetői döntésbe kerülő dolgot kérünk. A Lánchídon bringázható buszsávokat kérünk, hogy dugómentes, vagyis átjárható legyen a város legszebb jelképe. Az Üllői úton és az évente 1 000 000 kerékpározó által használt Astorián alakítsák kerékpársávvá a metrópótlás után feleslegessé váló buszsávokat, hogy levegőt kapjon a forgalmas út, ahol Ferencvárosnak is lehetne belvárosi kapcsolata" - közölte Halász Áron főszervező.

"Mi sem biciklivel születtünk, nekünk is van autónk és BKK-jegyünk. De amikor úgy van, és általában úgy van, akkor biciklivel járunk. Nincs ebben semmi különleges, ez a világ legtermészetesebb dolga" - tette hozzá.

Az I bike Budapest felvonulás 16 kilométeren kígyózott át Budapesten. Olyan helyeken lehetett lezárt úton biciklizni, ahol máskor csak nehezen. A felvonulás célja, hogy megmutassa, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni, és az év 364 másik napján is ilyen legyen Budapest.

A felvonulás a Városligetből indult, ahonnan Efstathios Andreou, a Holland Nagykövetség ügyvivője indította el a menetet. Végigtekertek a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon Budára, ahol az Alagúton át visszafordulva az Erzsébet hídon visszatekerve mentek le a pesti alsó rakpartra, hogy az Árpád hídról a Margitszigetre gurulhasson a tömeg. Itt a Nagyréten volt a hagyományos bringaemelés.

A szervezők 300 önkéntessel biztosították a nagyobb kereszteződésekben a közösségi közlekedés és az autók áthaladását, illetve a gyalogosoknak is segítettek a zebráknál, így jóval kisebb fennakadást okoztak bármelyik utcai eseménynél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×