eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Átvették megbízólevelüket a választáson listáról mandátumot szerzett képviselők - a nap hírei

Magánkihallgatáson fogadja csütörtökön Orbán Viktort a Vatikánban Ferenc pápa. Már több mint ötmillióan menekültek el Ukrajnából a háború kitörése óta, de folyamatos a visszatérők aránya is.

Átvették megbízólevelüket az április 3-i országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók az Országházban. Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke kiemelte: az NVB a törvényes határidőnél jóval hamarabb, április 14-re megállapította a választás eredményét, ez két nappal később, a Kúria döntése nyomán jogerőre is emelkedett. Az országgyűlési választás hivatalos végeredménye szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 48, a hatpárti ellenzéki összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumot szerzett.

Dobrev Klára helyett Bakos Bernadett, Karácsony Gergely helyett Szabó Rebeka ülhet be a parlamentbe. A Nemzeti Választási Bizottság mindkettejüknek kiadta az országos listás mandátumot. Az LMP-s Bakos Bernadett a közös ellenzéki lista 50., a Párbeszéd politikusa, Szabó Rebeka az 57. helyén szerepelt. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát. A mintegy hárommilliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző szervezetek között osztják szét. A pártok az elkövetkező négy évben ennek az aránynak megfelelően részesülhetnek a támogatásból. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik.

A Vatikánba vezet holnap Orbán Viktor első hivatalos útja az április 3-ai parlamenti választások után. A kormányfőt magánkihallgatáson fogadja Ferenc pápa. Orbán Viktornak ez lesz az első hivatalos látogatása a katolikus egyházfőnél a Vatikánban. Orbán Viktor tavaly szeptemberben Budapesten már találkozott a katolikus egyházfővel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra alkalmából.

A többi között önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását javasolta az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kincses Gyula komplex, programszerű intézkedéseket sürgetett. Ezek közé sorolta az egészségügy kapacitásainak hozzáigazítását a megváltozott szükségletekhez. Emellett elengedhetetlennek nevezte a szakdolgozók - arányaiban az orvosokéhoz illeszkedő - béremelését. Kincses Gyula arról is beszélt: le kell választani a szociális ápolást az egészségügyi ellátásról.

Őrizetbe vette a Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúja miatt. Erről a tárca számolt be, de részleteket az ügyről nem közölt. A közlemény alapján a Pénzügyminisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját. A vizsgálat időtartamára a tárca felfüggeszti az érintett dolgozók munkaviszonyát.

Nem tud beszámolni pozitív fejleményekről az Európai Bizottság a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban - jelentette ki az igazságügyi uniós biztos Brüsszelben. Didier Reynders az Európai Parlament illetékes bizottsága magyarországi jogállamisági helyzetről folytatott vitáján megismételte: az Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a közös értékek megsértése miatt, legutóbb a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban is, amelyre választ vár Magyarországtól, mielőtt arról döntene, hogy az Európai Unió Bírósága elé vigye-e az ügyet. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője azt hangsúlyozta: a gyermekek védelme vagy az oktatás esetében az Európai Uniónak nincs kompetenciája és elfogadhatatlannak nevezte a pénzügyi szankciókkal zsarolást.

Már elérhető az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság menedékes kérelmek feltöltését segítő ingyenes mobil applikációja. A Menedékes elnevezésű alkalmazást a szervezet munkatársai fejlesztették ki. Az applikáció az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapjáról elérhető felületről tölthető le, ahol számos hasznos információ is található. Az adatok elektronikus rögzítése ugyanakkor még nem minősül a kérelem benyújtásának, az elektronikus adatrögzítés után továbbra is szükséges személyesen megjelenni a fénykép és ujjnyomat rögzítése miatt.

Már több mint ötmillióan menekültek el Ukrajnából a háború kitörése óta. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint további hétmillió ember az országon belül kényszerült elhagyni a lakóhelyét. A legtöbben, több mint 2,8 millióan Lengyelországba menekültek. Az ENSZ adatai szerint április 19-igtöbb mint 471 ezer menekült érkezett közvetlenül Magyarországra. Az ukrán határőrség közben arról számolt be: már több mint egymillió menekült tért vissza hazájába a február 24-i orosz invázió kezdete óta.

Oroszország eltörli az uniós állampolgárok vízumkedvezményeit, az orosz parlament alsóháza megszavazta az erről szóló javaslatot. Eszerint vízumkötelezettséget vezetnek be az uniós tagállamok, valamint Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein diplomata-útlevéllel rendelkező állampolgárai számára. Emellett megszűnnek a hivatalos delegációk, a nemzeti és regionális kormányok és parlamentek, az alkotmánybíróságok és legfelsőbb bíróságok tagjai, valamint az említett országok újságírói számára biztosított vízumkedvezmények is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×