INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

nvb

költségvetés

választás 2022

párt

Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, az átjelentkező szavazók számára kijelölt szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.

Így osztják el a pártok közötti támogatást

Infostart / MTI

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát.

A mintegy hárommilliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok között osztják szét. A pártok az elkövetkező négy évben ennek az aránynak megfelelően részesülhetnek a támogatásból.

A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg a választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott (egyéni és listás) szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a választáson részt vevő választók szavazatainak egy százalékát.

Az NVB döntése szerint a költségvetési keret 25 százalékát a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, az LMP - Magyarország Zöld Pártja, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Mi Hazánk Mozgalom között osztják fel egyenlő arányban.

A fennmaradó 75 százalékból részesülhet a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP - Magyarország Zöld Pártja és a Megoldás Mozgalom.

A keret 75 százalékát a következő arányokban osztják szét a pártok között:

 • Fidesz: 49,340,
 • DK: 10,349,
 • Jobbik: 8,662,
 • Momentum: 5,979,
 • MSZP: 5,884,
 • Mi Hazánk Mozgalom: 5,873,
 • KDNP: 4,694,
 • Párbeszéd: 3,407,
 • MKKP: 2,862,
 • LMP: 1,818,
 • Megoldás Mozgalom: 1,132.

Az Országgyűlésbe jutott pártok támogatására fordítandó összeget az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018