eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Joos Mind/Getty Images

Élelmiszermentés: nem tart áruhiánytól a kereskedelmi szövetség

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szólalt meg a kérdésben.

Nem okoz majd áruhiányt vagy fennakadást a mindennapos bolti forgalomban a hatékony hulladékgazdálkodást szolgáló azon intézkedés, amely szerint a multiláncoknak a minőségmegőrzési idővel kínált termékeket a lejárat előtt 48 órával jótékonysági célokra kell felajánlaniuk az élelmiszermentésre létrehozott állami központon keresztül – írja a Magyar Nemzet.

A napilapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy nem lesz készlethiány az üzletekben és nem fenyeget az a veszély, hogy kiürülnek a polcok amiatt az új rendelkezés miatt, amely az áruházláncok bevonásával bevezeti az élelmiszermentés új, átlátható rendszerét. Egyes kereskedők amiatt aggódnak, hogy a százmilliárd forint feletti éves árbevételt termelő kiskereskedelmi cégekre február 1-jétől érvényes, a gyakorlatban pedig május végétől élesedő új rendszerben akadozhat a napi áruszállítás az üzletekbe, mivel még nem tudják, hogy kinek a feladata lesz a rövidesen lejáró minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek kiszállítása az azokat igénylő karitatív szervezetekhez – emlékeztetett.

Vámos György kitért rá: a napi fogyasztási cikkeket árusító boltok kínálatának nagyobb részét adják azok a termékek, amelyeknek nem a szigorúbb szempontok szerint meghatározott, rövid fogyaszthatósági, hanem a több napos vagy nem ritkán több hetes minőségmegőrzési ideje van. Ezek közé tartoznak a tartós élelmiszerek, illetve például a csomagolt pékáruk vagy a kekszek, csokoládék, tartós tejek, üdítőitalok, fűszerek.

Az ilyen termékeket még a minőségmegőrzési időn túl is el lehet fogyasztani, értékesíteni viszont tilos. Ezért

a készleten ragadt árut eddig is nagy arányban ajánlották fel karitatív célokra, például állatmenhelyeknek vagy ételosztó szervezeteknek

egyedi megállapodások szerint. Az is gyakori, hogy a boltok a lejárati idő közeledtével akcióba kezdenek, ami a vásárlók körében népszerű és csökkenti a boltos veszteségét, ez azonban a jövőben változhat – hívta fel a figyelmet. Vámos György megjegyezte, hogy egyfajta értékvesztéssel járhat az új rendelkezés, viszont a hatékony gyakorlat érdekében jelenleg is zajlanak az egyeztetések, például a megszabott határidőről, az érintett termékek köréről és a logisztikai kérdésekről.

Megjegyezte azt is, a hulladékgazdálkodás hatékonyságát támogató új szabályozás elismeri az eddigi adományozási gyakorlatot, amely beépülhet a formálódó rendszerbe. Az élelmiszermentő központ köt megállapodást az egyes szereplőkkel, például a szállítmányozás körülményeiről is – mondta.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×