eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ma indul a kampány – Több szempontból is kivételes időszak jön

Ötven nap van a választásig, a jelöltek megkezdik az ajánlások gyűjtését, kezdetét veszi a kampány. Legalábbis hivatalosan, ugyanis már jó ideje mindkét oldal kampánykommunikációt folytat. Az április 3-i voksolás egészségügyi és politikai okokból is különleges lesz.

Már mindenkinek meg kellett kapnia az értesítőt arról, hogy mikor és hol szavazhat. Aki mégsem talált ilyet a postaládájában, az szóljon a települési vagy a kerületi jegyzőnek.

Most, a kampánnyal egyszerre kezdődik az ajánlásgyűjtés. Az egyéni választókerületekben indulóknak február 25. 16 óráig legalább 500 érvényes aláírást kell összeszedniük. A választási bizottság ezeket megvizsgálva dönt a nyilvántartásba vételükről.

Országos listát az a párt állíthat, amelynek

  • legalább 14 megyében és a fővárosban
  • legalább 71 egyéni választókerületben

önálló jelöltje van. Közös egyéni jelöltek esetén közös lista állítható.

Listát országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat. Ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább 1 százalékának ajánlása szükséges.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A nemzetiségi választás, a külképviseleti szavazás, a levélszavazás és az átjelentkezés határidőit megtalálják a választás.hu-n. Lehetséges, hogy a választás napján még érvényben lesz a koronavírus-járvány miatt júniusig meghosszabbított veszélyhelyzet, de ez György István miniszterelnökségi államtitkár szerint a szavazást nem érinti.

A vészhelyzetnek nincs hatása a választás megtartására

„A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban szükséges egyértelműsíteni, hogy mindez az országgyűlési képviselők általános választásának megtartására, mint ahogy az az alaptörvényből is következik, nincs hatással” – mondta az államtitkár.

A pandémia annyiban mégis befolyásolja a választást, hogy a karanténban lévő betegek és kontaktszemélyek szavazását is biztosítani kell – jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter:

„A karanténkötelezettség miatt a mozgóurnás szavazások száma valószínűleg magasabb lesz.”

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felkészült a pandémiás szavazásra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Attila, az intézmény elnöke.

„Ha ténylegesen járványhelyzet lesz, akkor minden egyes szavazókörnek biztosítani fogunk normatívát a védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére, illetve a választópolgárok felé is megfelelő felhívásról fogunk fordulni, hogyha ilyen helyzet lesz, a távolságtartásra, saját toll használatára, és még egyéb hasonló praktikus gyakorlati tanácsokat fogunk adni a választópolgárok számára” – mondta az NVI elnöke.

Egységes ellenzék, plusz pár párt

Politikai szempontból is különleges választásra készül az ország. Több párt, például a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk Mozgalom és Gattyán György újonnan létrejövő Megoldás Mozgalma ugyan önállóan méretteti meg magát, de hat másik, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum 2021 őszén összefogott és előválasztást rendezett, amelynek köszönhetően minden egyéni választókerületben egy közös képviselőjelöltet indítanak és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester személyében megtalálták Orbán Viktor miniszterelnök kihívóját is.

„Hogyha énrám szavaznak, akkor akár kétharmaddal is le tudjuk győzni a Fideszt, és lesz valódi rendszerváltás, ha nem rám szavaznak, akkor a kérdés csak az, hogy a Fidesznek lesz-e újra kétharmada” – mondta az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

A kampány hivatalosan csak a szavazás előtt ötven nappal kezdődik, de az előválasztás és az arra reagáló kormánykommunikáció miatt valójában már hónapok óta tart. Miniszterelnök-jelölti vita azonban nem lesz a kampányban, mert Orbán Viktor kormányfő Gyurcsány Ferenc DK-elnök beosztottjának tartja Márki-Zay Pétert.

„Nem ma kezdtem ezt a szakmát, én azt nézem, hogy ki a főnök, és a jelölt személye ebből a szempontból nem játszik szerepet. A főnök mindig a legerősebb párt elnöke, mindegy, hogy kit hova állítanak, meg mit ragasztanak a homlokára, tudom, ki a főnök nem kell ezen sokat gondolkodnom” – mondta Orbán Viktor a december végi Kormányinfón.

Mit néz az ÁSZ? Elmondták előre

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kézikönyvet készített a pártoknak a szabályos kampányköltésekről. Erről Domokos László, az ÁSZ elnöke beszélt az InfoRádióban.

„Sok panasz, bejelentés, magyarázat szokott lenni, hogy mitől nem szabályos valami. Én azt gondolom, hogy ez a nyilvánosság számára is nyomonkövethetőséget biztosít, hogy mit is mond a jogszabály, amikor benyújtják a beszámolót az választások után 60 nappal és a Magyar Közlönyben ez megjelenik, majd akkor az ÁSZ mit fog ellenőrizni” – mondta az ÁSZ-elnök.

A választás április 3-án lesz. Az egyéni választókerületek hivatalos eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én állapítják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×