eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Bejelentette a vasúti sztrájkot a Mozdonyvezetők Szakszervezete - részletek

Követelésüket számszerűsítették is. A részleteket Barsi Balázs szakszervezeti elnök mondta el az InfoRádióban. A MÁV-Volán-csoport alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a sztrájkbejelentést.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete az eredménytelenül lezárult kollektív munkaügyi vita után úgy döntött, hogy 2022. március 10-én 0 órától határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállításra egyaránt - mondta az InfoRádiónak a szakszervezet elnöke, Barsi Balázs.

"Egyhangúlag, ellenszavazat nélkül döntöttünk erről. Mindaddig fenntartjuk, amíg a követelésünket nem teljesítik: a 2021-es 0 százalékos béremelést és a magas infláció miatti keresetveszteséget kompenzálják!" - nyomatékosította Barsi Balázs.

Hogy mekkora a veszteség és milyen kompenzációval számolnak a mozdonyvezetők, arról azt mondta, bruttó 500-600 ezer forint évente.

"Bármilyen megoldásra nyitottak vagyunk, ami ezt a kompenzációt részben vagy egészben teljesíti, de ilyen ajánlatot a tavaly októberben indult egyeztetési eljárás folyamán még nem kaptunk a MÁV-tól" - szögezte le.

A "bármilyen megoldás" alatt egyösszegű kifizetéssel is számolnak, ebben az esetben

bruttó 546 ezer forintos követelésük van, de "beérnék" egy 363 ezer forintos SZÉP-kártyás feltöltéssel is,

de ezekre a felvetésekre sem kaptak semmilyen választ. Mint mondta, azért is lett szükség a sztrájkra, hogy a követelésüket nyomatékosítani tudják.

Ha ezek teljesülnek, akkor a 2022-es év ezek után már "rendben lesz", a MÁV-Volán csoport valamennyi munkavállalója 10 százalékos alapbéremelésben részesült.

"A munkavállalók nagy többsége ennél jóval magasabb béremelést kapott, mert a minimálbér és a garantált bérminimum közel 20 százalékos emelése miatt bértorlódás keletkezett. Ezt úgy kezelte a MÁV-Volán csoport vezetése a szakszervezetekkel együtt - a Mozdonyvezetők Szakszervezete kivételével -, hogy pont ott húzta meg a bértorlódás kezelésének felső határát, ahol a mozdonyvezetők bére kezdődik. Tehát a mozdonyvezetők, a mérnökök és egyéb kvalifikált munkát végzők a vasútnál éppen kiestek ebből" - magyarázta Barsi Balázs.

Törvény szabályozza a "még elégséges szolgáltatás" tartalmát. Ez az elővárosi közlekedésben például azt jelenti, hogy naponta

a vonatok 66 százalékának kell közlekednie nagy általánosságban, a regionális és távolsági közlekedésben pedig a vonatok 50 százalékának.

Az árufuvarozásra és az egyéb kiszolgáló vonatok közlekedésére nem vonatkozik a "még elégséges szolgáltatás", ott akár a vonatok mindegyike a helyén maradhat éjjel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×