INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

márki-zay péter

ellenzék

választás 2022

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.

Márki-Zay Péter: bocsánatot kérek a fogyatékosoktól

Infostart / MTI

Hódmezővásárhely polgármestere a kormánykritikus oldalon a DK-tól a Momentumig, a cigányoktól a Jobbikig húzódó "teljes nemzeti egységet" lát.

Április 3-án két jövő, két Magyarország között kell választani – jelentette ki az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje online közvetített sajtótájékoztatón.

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy az egyik

  • egy "ereszen leereszkedő",
  • a fogyatékossággal élőket lenéző,
  • mindenkit megalázó,
  • az inflációt hatósági árszabályozással megfékezni kívánó,
  • csak parancsuralmi gondolatokkal rendelkező,
  • Magyarországot az unió legszegényebb, legkorruptabb és "leghalálozóbb" országává tevő "Orbán Viktor Magyarországa".

Van azonban egy másik Magyarország is, és ők egy felemelkedő ország programjához kérik a szavazók támogatását - tette hozzá.

Megjegyezte: az esemény előtt egy beszélgetés során külön megkérték, hogy említse meg, a zsidó-keresztény kultúra mennyire alapja a magyar kultúrának és "én hozzáteszem, hogy természetesen ezt nem Orbán Viktor képviseli".

Senki ne gondolja, hogy a lopásban bármi keresztényi vagy a zsidó valláshoz kötődő van

- mondta Márki-Zay Péter. Úgy fogalmazott: a zsidó vallás alapja is "egy tízparancsolat", amelyben ott van, hogy ne lopj. Hogy nevezheti valaki magát keresztényinek, hogyan háborodhat fel egy nyelvbotláson valaki keresztényként akkor, ha a legalapvetőbb, tízparancsolatbeli szabályokat sem tartja be? - kérdezte.

Márki-Zay Péter kijelentette, hogy az ellenzékben megteremtették a teljes nemzeti egységet, mert jobb- és baloldaliak, zsidók, keresztények és ateisták, cigányok és nem cigányok szeretetben, összefogva tudnak egy felfelé induló, nyugati értékrenddel rendelkező országot építeni.

Kiemelte, hogy az összefogásban részt vevő hat ellenzéki párt közös listáján a pártok jelöltjei és civilek is vannak, valamint "természetesen ott lesznek roma testvéreink is, a cigány kisebbségnek a képviseletében".

Biztos abban, hogy többen szavaznak majd az ellenzék közös listájára, mint a Fideszére, de a választás valójában az egyéni körzetekben dől el.

Amikor az ellenzék nem fogott össze, akkor ezekben a körzetekben mindig a Fidesz jelöltje győzött, most azonban igazi verseny van - érvelt a kormányfőjelölt.

A Fidesz fél, éppen ezért "sorra hozzák azokat a törvénymódosításokat, amivel újabb és újabb csalásokkal tudnak majd hatalmon maradni", miközben újabb és újabb pozíciókat "mentenek meg maguknak" - tette hozzá.

Szavai szerint egy kegyetlenül nehéz, szinte reménytelen, hősies küzdelem vár mindenkire. Azt kérte, hogy aki teheti, akinek a billegő körzetekben van lakhatása, lakása, családja, "az ott segítsen". Aki oda kötődik, az oda jelentkezzen be, az a külföldön élő, aki lemondott az állandó lakcíméről, az most sürgősen jelentkezzen be újra a lakásába, mert "az ő két szavazata számít" – buzdította szimpatizánsaikat.

Azt mondta,

biztos abban, hogy Budapest minden körzetében az ellenzék győz, és vidéken fog eldőlni a küzdelem.

Márki-Zay Péter külön beszélt arról, hogy szeretik, tisztelik és megbecsülik a fogyatékossággal élők embereket, mert ők hasznos tagjai a társadalomnak és sokkal több törődést érdemelnek. Most a leggyakoribb plakát Magyarországon a "Mini Feri" - utalt az egyik választási plakátra. Felhívta a figyelmet, hogy az a színész, aki az Austin Powers című filmekben a Mini-Me nevű karaktert játszotta, azért lett öngyilkos, mert a testi fogyatékossága miatt folyamatosan diszkriminálták és megalázták.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki felhívta a figyelmet, hogy Budapesten a lakások közel harminc százaléka panelházban található. A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök a 2010-es választási programban azt ígérte, hogy minden évben a magyar panellakások tíz százalékát felújítják energetikai szempontból, de ez nem történt meg - tette hozzá. Az ellenzéki képviselőjelölt megígérte, hogy kormányváltás esetén Óbuda-Békásmegyeren négy év alatt uniós pénzekből felújítják a panellakásokat.

Az esemény végén Márki-Zay Pétert megkérdezték, bocsánatot kér-e azért, mert 2018. augusztusában azt mondta, hogy "az irány és a program az, ami miatt tanulni valónk van, nem a bűnöző múlt. Ez teljesen egyértelmű, gondolom, hogy csak a fogyatékosoknak nem". A kormányfőjelölt azt felelte,

bocsánatot kér "a fogyatékosoktól, hogy fideszesekhez hasonlítottam őket, nagyon-nagyon szégyellem".

Hozzátette, "mi szeretjük a fogyatékkal élőket, egyébként szeretjük a fideszeseket is". Megjegyezte, hogy kedden az ATV élő adásában már bocsánatot kért.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Márki-Zay Péter és Szabó Tímea sajtótájékoztatója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018