INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

márki-zay péter

fogyatékkal élő

választás 2022

bocsánatkérés

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.

Bocsánatkérésre szólítják fel Márki-Zay Pétert

Infostart / MTI

Amiért a megszólalók szerint a fogyatékosság kifejezést szitokszóként, pejoratív értelemben használja az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péternek, a baloldali pártok kormányfőjelöltjének szégyene, hogy a fogyatékosság kifejezést szitokszóként, pejoratív értelemben használja – közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke a Facebook-oldalán.

Kósa Ádám a videóban emlékeztetett: Márki-Zay Péter a fogyatékos jelzőt pejoratív, sértő módon használta vasárnap esti élő megszólalásában.

"Nagyon nehéz volt megállni, hogy első felháborodásomban ne írjak vagy nyilatkozzak valami erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul" - vélekedett, hozzátéve: azóta beszélt érintettekkel, siketekkel, és a fogyatékossággal élő emberek hangot adnak majd - vagy már adtak is - véleményüknek.

Kiemelte:

az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben, "nem csak a politikában, sehol!"

A képviselő szerint ebben nincs bocsánat, ez nem kimagyarázható, ezt nem lehet következmény nélkül hagyni.

Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna azóta bocsánatot kérni, de nem tette, és a csend, a támogatóinak a csendje "beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is" - fűzte hozzá.

"Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez" - közölte Kósa Ádám, aki szerint amióta politikai pályára lépett nem találkozott még Márki-Zay Péternél vállalhatatlanabb emberrel.

Hozzátette: "szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk."

Szóvá tették a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek is

A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter vasárnapi "elfogadhatatlan" kijelentése kapcsán - tudatta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindnyájuk számára sértő kifejezések - hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a "fogyatékos" szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő.

"Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek.

A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni" - emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben!

A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018