eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország ellenzi az ukrajnai helyzet élezését, támogatja a diplomáciai megoldást - a nap hírei

A WHO szerint idén véget érhet a koronavírus-világjárvány okozta egészségügyi vészhelyzet. Meghalt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

Magyarország ellenzi az ukrajnai helyzet élezését, támogatja a diplomáciai megoldást - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter szerint el kell kerülni a hidegháborús hangulat szítását. A miniszter közölte: egyelőre nem tervezik evakuálni a kijevi magyar nagykövetség diplomatáit és családtagjaikat, az utazási tanácsok módosítása sincs most napirenden. Kitért arra is, hogy Közép-Európa rá van utalva az orosz energiahordozókra, ezért azt kérte, hogy erre legyen mindenki tekintettel, amikor ennek az éleződő Kelet-Nyugat konfliktusnak a jövőjével foglalkozik.

A NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát - közölte a szervezet főtitkára Brüsszelben. Az orosz elnöki szóvivő szerint a lépés fokozza a feszültséget. Jens Stoltenberg, az Észak-Atlanti szövetség főtitkára hangsúlyozta: miután Oroszország folytatja katonai csapatmozgását Ukrajnával közös határának közelében, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére.

Gazdasági modellváltást sürget a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a Magyar Nemzetben azt írja: az infláció legyőzéséhez a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania. A termelékenység javításának fontos eleme a hazai árutermelés kínálati bővülése. Hozzátette: a hazai megtakarítások, a külföldi tőkeberuházás, valamint az uniós források mellett az évtized fontos pénzügyi forrása lehet az MNB mérlege. Ez azonban csak egy sikeres inflációs küzdelem után nyitható meg újra, amihez csak egyetlen út, a gazdasági modellváltás vezet el.

Több mint 20 ezren írták alá néhány nap alatt az oktatási dolgozók sztrájkját támogató petíciót. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottsága újabb tárgyalást tartott a kormánnyal, de az álláspontok nem közeledtek. A két érdekképviselet a petíciót azért indította, hogy kiderüljön, a több mint százezres munkavállalói közöség jelentős része valóban támogatja a sztrájkfelhívást.

A magyar miniszterelnök oroszországi látogatásának lemondását követelik az ellenzéki pártok. Az Egységben Magyarországért szövetség közleménye azt írja, hogy az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben kifejezetten károsnak és a nemzeti érdekekkel ellentétesnek tekinti a találkozót látogatást. Szerintük Orbán Viktor látogatása azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Vlagyimir Putyin javaslatainak elutasításában.

Sértőnek, megalázónak és súlyosan kirekesztőnek tartják fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek, hogy Márki-Zay Péter negatív jelzőként használta a fogyatékos szót. Emiatt bocsánatkérést várnak az ellenzék miniszterelnök-jelöltjétől. Az autisták, siketek és nagyothallók, siketvakok, mozgáskorlátozottak, értelmi fogyatékossággal élők érdekképviselete valamint a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum közös közleményében fontosnak nevezi, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalomnak. Vasárnapi élő bejelentkezésében Márki-Zay Péter fogyatékos fideszes propagandistákról beszélt.

Ma tartotta utolsó ülését a Városháza feltételezett eladásával foglalkozó vizsgálóbizottság. Az InfoRádió helyszíni tudósítója elmondta: a testület Soproni Tamás, a bizottság momentumos alelnökének jelentését fogadta el, amely rögzíti: az ügyben nem született olyan döntés, hogy a városvezetés eladja a Városháza épületét. Kovács Péter, a bizottság fideszes elnöke szerint azonban az általa begyűjtött jelentések és a hanganyagok ennek ellenkezőjét mutatják.

A WHO szerint idén véget érhet a koronavírus-világjárvány okozta egészségügyi vészhelyzet, és lezárulhat a pandémia akut szakasza. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ehhez az szükséges, hogy az országok biztosítsák a vakcinák méltányos elosztását. Figyelmeztetett arra is, hogy veszélyes lenne azt gondolni, hogy az omikron lenne az utolsó variáns, mert a feltételek a világban jelenleg éppen "ideálisak" arra, hogy újabb - akár még gyorsabban terjedő - variánsok alakuljanak ki.

Február 11-től megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége. Az intézkedés a teljes körűen beoltottakat érinti - közölte Boris Johnson brit miniszterelnök és Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A jelenlegi szabályozás alapján a külföldről Angliába utazóknak az érkezés utáni második nap végéig koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük.

Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központja. Két éven belül kétszer ennyi szakember foglalkozhat az elektromobilitással a cég hazai bázisán, amely ezzel eléri teljes létszámát. Az évtized közepétől a vállalat gyártókapacitásokat is Magyarországra telepíthet – erről írt alá szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAMAZ.

Meghalt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. A koronavírussal megfertőződött 51 éves sportoló még decemberben került súlyos állapotban lélegeztetőgépre egy budapesti kórházban. A tornász 2000-ben Sydneyben gyűrűn nyert olimpiai bajnoki címet, 2003-ban visszavonult, az utóbbi időben Ausztriában dolgozott edzőként.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×