INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

márki-zay péter

karácsony gergely

ellenzék

népszavazás

Összegyűlt az elegendő aláírás az ellenzék népszavazási kezdeményezéséhez

Összegyűlt az elegendő aláírás az ellenzék népszavazási kezdeményezéséhez

Infostart

Az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok két kérdésről kérnék ki a szavazók véleményét.

Kérdésenként összesen 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezésükhöz - jelentette be Facebook-videójában Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A szükséges határ 200 ezer aláírás volt.

A Karácsony Gergely főpolgármester által tavaly júliusban beadott öt népszavazási kérdésből kettőt hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria:

  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?"
  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"

Az első ügyben a jelenleg 90 napos határidőt hosszabbíttatnák meg, a másodikban pedig a tervezett Diákvároshoz szánt egyetem építését akadályoznák meg (a kormány az egyetemépítésről szóló döntést a választások utánra halasztotta).

Az ellenzéki pártok december 14-én vették át az aláírásgyűjtő-íveket, és 120 nap állt a rendelkezésükre. Mint most Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a videóban tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, kérdésenként 235-235 ezer, összesen tehát 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Ezeket pénteken adják le - Márki-Zay Péter nélkül, mert ő koronavírusos és karanténban van, ezért Karácsony Gergely lesz jelen. A főpolgármester szerint az, hogy az év végén és év elején, ilyen időjárási körülmények között ezt a 200 ezres szintet megugrották, az ellenzék erejét mutatja. Márki-Zay Péter elmondta, hogy az összefogás pártjain kívül még a Kétfarkú Kutya Párt is beszállt az aláírásgyűjtésbe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy e két kérdésről is lehet-e április 3-án, vagyis az országgyűlési választás napján szavazni.

Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018