INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

ogyéi

táplálkozás

egészséges étkezés

Receptekkel, tippekkel segítik az időseket az egészséghez

Receptekkel, tippekkel segítik az időseket az egészséghez

Infostart / MTI

Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Magyarországon eddig nem állt rendelkezésre az idősebb korosztálynak szóló naprakész, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás. A népegészségügyi célokhoz igazodva, az Emmi iránymutatásával, ezt a hiányt pótolta az OGYÉI - közölték.

Korábbi országos táplálkozási, biomarker és népegészségügyi felmérések, elemzésével, a nemzetközi és hazai táplálkozási ajánlások és szakirodalom összegyűjtésével kezdtek, majd kidolgozták a tápanyag- és élelmiszercsoportok szerinti új hazai ajánlást, amely az energiaszükségleten túl az idősek vitamin- és ásványianyag-igényét is kielégíti. Az ajánlásban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére, a gyakorlati kivitelezés segítésére kétszer tizennégy napos, évszakpárok szerinti mintaétrendek is készültek. Ezek közt számos saját fejlesztésű étel van, amelyek receptjét az OGYÉI szintén közzé fogja tenni a merokanal.hu/szakembereknek weboldalon.

Az ismeretek gyakorlati alkalmazhatóságát előtérbe helyezve készült el a 60+ egészség című kiadvány, amely számos praktikus tanácsot tartalmaz a bevásárlástól kezdve a címkeolvasáson át az étvágy serkentéséig, valamint részletes adagolási útmutatót is magában foglal.

A lakosságnak szánt kiadvány online és nyomtatott formában is hozzáférhető. A kiadványt (ide kattintva letölthető, pdf-ben) rövidebb segédletek, az említett receptek egészítik ki, amelyek elérhetők a merokanal.hu/60pluszegeszseg weboldalon, és a Merőkanál.hu - Élj könnyebben! Facebook-oldal is rendszeresen tudósít róluk - áll az OGYÉI közleményében.

A szervezet további szakmai segédanyagokat is biztosít az idősekkel foglalkozó szakértőknek: elkészült többek között egy élelmezésben dolgozó szakembereknek szóló kiadvány, amely az új táplálkozási ajánláshoz való igazodást étlaptervezési tanácsokkal, konkrét mennyiségi tanácsokkal és példákkal segíti.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018