eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Beautiful Lake Neusiedl ( (Podersdorf am See,Ferto-to hungarian name), Burgenland-Austria
Nyitókép: Remedios/Getty Images

Fertő tó: 25 millió forintjába kerülne panaszkodni a Greenpeace-nek

A Közbeszerzési Döntőbizottság állítja, ez kirívóan alacsony összeg, az uniós arány egynegyede.

Panaszt nyújtott be a Fertő tavi állami beruházás miatt a Greenpeace zöldszervezet, ám ehhez a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) határozata értelmében 25 millió forintra is szüksége lesz, ennyi lesz a panaszkezelés igazgatási díja - írja a Népszava. A cikk szerint ez a lehetséges legmagasabb díj.

A Greenpeace azért fordult a KD-hez, mert a nemrég újra kiírt közbeszerzési eljárásból kiderült, hogy még a megkérdőjelezhető módon kiadott engedélyhez képest is jóval nagyobb területet építene be az állami beruházó cég.

A szervezet szerint ez az igazgatási díj "elrettentésre" szolgál, a döntőbizottság viszont arra hivatkozik, hogy a beruházás becsült értékének fél százalékát kell elkérni, ami "kirívóan alacsony", az uniós átlagnak mindössze a negyede.

A környezetvédelmi szempontokat ráadásul - a KD szerint - a környezetvédelmi hatóságok vizsgálják a beruházás kapcsán, nem a KD.

A projekt költsége közben 45 milliárd forintra nőtt a korábbi 30-ról.

A beruházás során turistacentrum, vitorláskikötő jön létre a tó fertőrákosi öblében.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×