INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

márki-zay péter

választás 2022

antiszemitizmus

koronavírus

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.

Márki-Zay Péter a fideszes zsidókról beszélt, a kínai vakcina ügyében népirtást emlegetett

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Megint vihart kavart vasárnapi kampányvideójával Márki-Zay Péter. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint "a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés”. A kijelentésére már többen reagáltak is.

Újra megtartotta szokásos vasárnapi bejelentkezését az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, és újabb éles kijelentésekkel rukkolt elő.

Először reagált az újévi mondataira, amelyek összefüggés láttak a választási esélyek és idős Covid-áldozatok pártszimpátiája között, s noha szavait még az ellenzéki oldalról is erős kritikák érték, szerinte nem hibázott, az ellenzéki sajtó is „ludas” abban, hogy a kijelentés ekkora vihart kavart, „mert nem azt emelte ki, hogy van remény”. „Hogy én örültem volna annak, hogy a szerencsétlen időskorúak, akiknek nagy része bízik a kormányban, a kormány hibás járványkezelésének áldozatává váltak, ez hazugság” – mondta Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök-jelölt az őt ért antiszemita vádakra reagált, miután Veszprémy László Bernát egy a Times of Israel hasábjain megjelent írásában felsorolta, hány antiszemita, elsősorban jobbikos politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter. „Egy nyilvánvalóan fideszes hazudozó megpróbált antiszemitának beállítani egy izraeli újságban, képzeljék el” – idézte a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét a Mandiner. A jobbikosokkal való fotózkodásról mint az antiszemita vád egyik bizonyítékáról azt mondta, a Jobbik múltja mindenki előtt ismert, de ők szeretnék a múltat maguk mögött hagyni, és szeretnének a Jobbikkal egy gyűlöletkampányoktól mentes országot építeni.

Márki-Zay Péter elnézést kért amiatt, amit a jobboldali sajtó szintén felrótt neki, hogy Orbán Viktorról korábban egy olyan fotót posztolt, amelyen egy menóra mellett áll. Mint mondta, a munkatársai figyelmetlenül kiraktak a miniszterelnökről egy olyan képet a Pegasus-botrány kirobbanásakor, amelyen a kormányfő egy menóra, azaz hétágú gyertyatartó előtt áll, ami a zsidóság egyik legrégebbi jelképe.

Márki-Zay Péter szerint felháborító az a vád, hogy őt antiszemitának nevezik. Azt mondta Arthur Finkelsteinről, a korábbi fideszes kampánytanácsadóról, hogy „antiszemita, zsidó, homofób, meleg”, akitől Orbán Viktor elleste azt a kommunikációs stratégiát, hogy „az ellenfelét vádolja olyan dolgokkal, ami legfeljebb rá igaz”. Finkelstein szerinte abszolút gátlástalan ember volt, mert zsidó létére antiszemita kampányokat segített, illetve melegházasságban élt, de homofób kampányokat vezényelt le.

Beszélt arról is, a fideszes politikusokban ő „a tolvajlást, a becstelenséget és a hazaárulást” szokta kifogásolni, és nem azt, hogy melegek vagy éppenséggel zsidók, „mert

a Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés.

De nagyra értékelem azokat, akik egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak. Nem sok van ilyen, én egyet tudok konkrétan, őt nagyon nagyra becsülöm.”

Márki-Zay Péter az oltásokról is beszélt, az oltásalapú védekezés szerinte jó döntés volt, de a keleti vakcinák beszerzését csak a korrupció motiválta. Úgy véli, a Szputnyik egy alapvetően működő vakcina, a Sinopharmnál viszont komoly aggályok merülnek fel. „Nem véletlen, hogy egyetlen európai uniós ország sem vett kínai vakcinát, nemhogy beadta volna a hatvan év felettieknek egy, a hatvan év felettieken nem is tesztelt vakcinát.

Ez egyébként a népirtás kategóriája,

és azt gondolom, ez az egyik legfontosabb téma, amiben elszámoltatás kell” – tette hozzá. Szerinte a felelősöket bíróság elé kell vinni, mert "nemcsak loptak, hanem a vakcinák okán sok magyar ember haláláért is felelősek".

Az első reakciók

Az elsők között szólalt meg a videóban elhangzottak után Schiffer András, az LMP volt elnöke, aki a Facebookon a következőt posztolta: "Mint egy jó sorozat: mindig a legjobb résznél lesz vége. Úgy várom már a vasárnapot, mint kisgyerek a Mikulást, jövő héten talán azt is megtudjuk, hogy zsidóból, vagy melegből van több a Fideszben." Nem sokkal később Hont András szintén a kormányfőjelólt szavait kritizáló posztja alá pedig azt írta: "Stratégiaváltás történt: a csalódott fideszesek helyett most a csalódott kutyapártosokra megy rá."

A publista egyébként egy másik posztban ezt írja: „Kedves Fidesz!” Könyörgök, mondjál már valami eget rengető baromságot, úgy szeretnék azzal foglalkozni." Majd később hozzáteszi: "MZP nyilvántartja a fideszes zsidókat. Szó szerint azt mondta, hogy a »Fideszben is van néhány zsidó, csak kevés«. A következő számláló, amit fölállít akkor ez lesz?"

Ceglédi Zoltán publicista is csak ennyit tett hozzá a Facebookon a miniszterelnök-jelölt legutóbbi kijelentéseihez: „Nem lehetne, hogy inkább írja ki Áder János jövő vasárnapra a választást, és befejezzük ezt az egészet?”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018