INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

kialvatlanság

alvásminőség

magyar alvás szövetség

g. németh györgy

Shot of young businesspeople working late at night in a modern office

Súlyosodnak a kialvatlanság gazdasági következményei – van megoldás

A Magyar Alvás Szövetség munkahelyi alvásminőség mérésekkel és alvásjavító programokkal segíti a vállalatokat.

A Magyar Alvás Szövetség három éve kutatási programot indított arra vonatkozóan, hogy az alváshiány és az alvatlanság következményei milyen hatással vannak munkavégzésre – mondta G. Németh György elnöke.

A címzetes egyetemi docens hozzátette: az ezzel foglalkozó nemzetközi program aggasztó számokat mutat, ami alól mi, magyar sem vagyunk kivételek. Vagyis

Magyarország esetében is egyre nyilvánvalóbb az alvatlansághoz kapcsolódó munkahelyi gondok, elsősorban a munkahelyi teljesítmény csökkenése.

Ezért azt javasolták, hogy az úgynevezett egészségtudatos vállalatok, ahol a vezetők elkötelezettek a dolgozóik egészségének megőrzésében, építsék be a Magyar Alvás Szövetség alvásjavító programját is, hiszen a fizikai, mentális és lelki állapot jelentős részben az alvás minőségétől függ.

G. Németh György arra is kitért, hogy a Magyar Alvás Szövetség kidolgozott egy olyan sztenderdet, amivel egy nagyon alapos felmérés alapján megállapítható az, hogy körülbelül milyen a dolgozók alvásminősége. A szakember megjegyezte, pontos kép csak műszeres követéssel kapható, de általában ezek utólag igazolják a tesztek eredményeit. Kiemelte: a felmérés nagyon szigorú titoktartási szabályokhoz kötött, aminek eredményei végül csak a felmért személy ismerheti meg, a munkahelyi vezetők nem. Utóbbiak abban érdekeltek, hogy globálisan kapnak tájékoztatást az elvégzett felmérésekről, tehát, hogy mondjuk száz dolgozóból hány van olyan, akinek nagyon súlyos az alvásállapota. Az eredmények ismeretében a Magyar Alvás Szövetség pedig

úgynevezett alvásjavító tréningekkel igyekszik segíteni a vállalatoknak,

amin önkéntes alapon vehetnek részt a dolgozók – tette hozzá címzetes egyetemi docens.

A programra folyamatosan lehet jelentkezni, és azok a vállalatok, amelyek felismerik ennek a fontosságát, jelentőségét, nagy eséllyel pályázhatnak az első úgynevezett Alvásbarát Vállalat címre, amit március 17-én, az alvás világnapján fog átnyújtani a Magyar Alvás Szövetség a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a tervek szerint az idei nemzetközi alváskonferenciát is rendezik. Tehát a Magyar Alvás Szövetséget kell megkeresni, ahol szakemberekből álló team foglalkozik azzal, hogy az emberek kipihentebben érkezzenek a munkahelyükre hozzájárulva ezáltal az egészségük megőrzéséhez is – tette hozzá G. Németh György.

Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Kapcsolódó hang

Súlyosodnak a kialvatlanság gazdasági következményei
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018