eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csehely Csilla bőrgyógyász átadja egy férfinak az oltási igazolást, miután beoltotta a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szükséges lesz a koronavírus elleni negyedik oltás Kásler Miklós szerint - a nap hírei

Nem tud Kazahsztánban bajba került magyarokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Elhunyt Sidney Poitier, az első színes bőrű színész, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Szükség lesz a negyedik oltásra a koronavírus ellen, erről megkezdődtek az egyeztetések – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott interjúban az mondta, hogy várhatóan a 3. oltás után hosszabb időnek kell eltelnie a negyedikig, nem négy hónap után oltanak újra majd. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus omikron variánsa rendkívül gyorsan terjed. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egészségügy bírni fogja a terhelést, szerinte akár ennél nagyobbal is megbirkózna.

Bevizsgálásra 80 adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra– jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatainak eredményétől függően indulhatnak meg majd a kereskedelmi tárgyalások. Kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák.

Először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bérre vonatkozik a 25 év alattiak szja-mentessége. Az adókedvezmény már a januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért január 10-e után fizeti ki a munkáltató. Egyebek mellett ezt válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter arra a levélre, amelyben Kósa Lajos és Fiák István kérdéseire válaszolt.

Mintegy 470 ezer változó kamatozású lakossági jelzáloghitel-szerződést érint a januártól életbe lépett féléves kamatstop. Az érintett ügyfeleknek levelet küldenek a bankok. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az M1-en arról beszélt: a kormány kamatláb-maximáló döntése nemcsak a lakáshiteleket, hanem a szabad felhasználású kölcsönöket is érinti, valamint a feltételeknek megfelelő moratóriumos hiteleket.

Nem tud Kazahsztánban bajba került magyarokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium - közölte a tárcavezető Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: támogatják a Türk Államok Szervezetének külügyminiszteri szintű rendkívüli videókonferencia megtartását. Előzőleg Kazahsztánban tűzparancsot adott ki a rendvédelmi erőknek a vasárnap óta tüntetők ellen az államfő. Az ENSZ mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia államfő is az erőszak megszüntetésére szólított fel. A tüntetők kormányépületeket gyújtottak fel, sok a halálos áldozat és a sebesült.

Romániában szombattól azok is bírságra számíthatnak, akik textil maszkot viselnek, mert már csak az orvosi maszkokat fogadják el a hatóságok. A belügyminiszter szerint az intézkedés betartását ellenőrző rendőrök akár 180 ezer forintnak megfelelő bírságot is kiszabhatnak az új szabály megsértőire. A román egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy Romániát elérte a világjárvány ötödik hulláma, és az omikron vírusvariáns közösségi szinten terjed.

Újabb szigorításokat vezetnek be hétfőtől Horvátországban. Korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását. Sajtóinformációkkal ellentétben nem csökkentik a vendéglátóhelyek nyitva tartási idejét. Az iskolákban a második félév hétfőn hagyományos, tantermi körülmények között kezdődik meg. A szomszédos Szlovéniában az omikron variáns gyors terjedése miatt Ljubljana is újabb szigorítások bevezetését tervezi.

Járványügyi korlátozások közepette ünneplik az ortodox karácsonyt több országban. Oroszországban, Szerbiában és több más országban most emlékeznek meg Krisztus születéséről. A legnépesebb egyház, az orosz, maszkviselést és fizikai távolságtartást írt elő híveinek a szertartásokra, de az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint kevesen hordták szabályosan az egészségügyi maszkot. A misén Vlagyimir Putyin orosz elnök sem tartotta be az előírást.

Valóságosnak nevezte a konfliktus kirobbanásának veszélyét Oroszországgal a NATO főtitkára az ukrán határ közelében végzett katonai tevékenysége miatt. Jens Stoltenberg Brüsszelben, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, külügyminiszteri szintű ülése után arról beszélt: Moszkva a nemzetközi közösség felszólításai ellenére nem tett semmit a feszültség csökkentése érdekében. Kijelentette: a NATO arra szólítja fel Oroszországot, hogy vonja vissza erőit.

Már több mint egymillióan írták alá az egykori miniszterelnök, Tony Blair lovagi címének visszavonását követelő petíciót. A volt brit munkáspárti kormányfőt II. Erzsébet királynő emelte lovagi rangra. Tony Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén. Az egykor rendkívül népszerű Tony Blair megítélésén sokat rontott, hogy miniszterelnöksége idején Nagy-Britannia a társadalmi tiltakozás ellenére részt vett az Irak ellen 2003-ban indított háborúban.

Elhunyt Sidney Poitier, az első színes bőrű színész, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában. 94 éves korában érte a halál. A bahamai születésű, de amerikai állampolgárságú Sidney Poitier-nek az igazi karrierje 1950-ben kezdődött a Nincs kiút című filmmel. A nagy kiugrást 1958 hozta meg, amikor Stanley Kramer rendező őt szemelte ki A megbilincseltek című filmben Tony Curtis partnerének. 1963-ban a Nézzétek a mező liliomait! című filmért kapta meg az Oscar díjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×