eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma

Már több mint 6,2 millió embert oltottak be itthon a koronavírus ellen - a nap hírei

Már több mint 6 millió 208 ezer embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával. Magyarország újra tárgyal az Európai Unióval a Pfizer-vakcinák közös beszerzéséről az omikron variáns miatt. Nem változik a diákhitelek kamata a következő időszakban.

Koronavírus elleni vakcinával eddig több mint 6 millió 208 ezer embert oltottak be, közülük közel 6 millióan a második, több mint 3 millióan pedig már a harmadik dózist is megkapták. Közben az elmúlt 24 órában 4977 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak. 154 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben. 5856 beteget kezelnek kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen. A járványban eddig elhunytak száma 37 530-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 154 ezerre csökkent.

Magyarország újra tárgyal az Európai Unióval a Pfizer-vakcinák közös beszerzéséről az omikron variáns miatt. A Koronavírus Sajtóközpont a Portfolionak megerősítette, hogy Magyarország is beszállt abba a bő 180 millió dózisos omikron variánskövető Pfizer/BioNTech közös uniós rendelésbe, amelyet csütörtökön jelentett be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ha sikerül megállapodni, a rendelésből valószínűleg április-májusban számíthat Magyarország a felnőtt lakosságnak szóló vakcinára.

Már kimutatták itthon az influenza „A” vírusát – két mintában azonosították a kórokozót a múlt héten. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint december 6. és 12. között 12 ezer 100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legtöbb érintett a 15-34 éves korosztályból került ki, ők adják a betegek csaknem 40 százalékát.

Az eddigi 5,9 százalékról 4,94 százalékra csökkenti a kormány a 2022-es költségvetési hiánycélt - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Portfolio kérdésre elmondta: a hiány csökkentését az indokolja, hogy a gazdaság negyedik negyedéves növekedése 6 százalék felett lesz, a magyar gazdaság újra indulása megtörtént, ezért a monetáris politikához hasonlóan a fiskális politika is elkezdhet visszafogni.

A diákhitel kamata nem változik a piacokon tapasztalható hozamemelkedések ellenére sem – döntött a Diákhitel Központ. A felsőoktatási, önköltségre felvehető Diákhitel2 és a szabad felhasználású Diákhitel Plusz továbbra is kamatmentesen igényelhető. A Diákhitel1 pedig változatlanul az eddigi legalacsonyabb, 1,99 százalékos kamattal igényelhető.

A sztrájktárgyalásban részt vevő két, közoktatásban működő szakszervezet visszautasítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében megfogalmazott kijelentéseket. Az érdekképviseltek követelik a közlemény visszavonását. Úgy vélik, a tárca célja nem más, mint valótlan állításokon keresztül az állami iskolák működőképességének megtartásáért küzdő szakszervezetek lejáratása. Kijelentik: sem a PDSZ-nek, sem a PSZ-nek nincs köze egyik politikai párthoz sem. Hozzáteszik: nem felel meg a valóságnak, hogy 10 százalékos béremelés lesz jövőre.

Vidéken is elindult az ellenzék aláírásgyűjtése a Diákvárosról és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szóló népszavazáshoz. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Baranya, Somogy és Tolna megye ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjeinek társaságában írta alá az íveket.

Folyamatosan emelkedik a lakossági távhőfelhasználók száma Magyarországon, tavaly csaknem 661 ezer lakossági díjfizetőt tartottak nyilván. Az energiahivatal összesítése szerint Magyarországon több mint másfél millió ember él távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat. A megtermelt távhő csaknem 70 százalékát földgázból állítják elő, de jelentős még a biomassza, a geotermikus energia és a hulladék termikus hasznosítása is.

Elkezdődött a Balatonra szánt új kompok és katamaránok gyártása. A BAHART két 45 méteres kompot és két 35 méteres katamaránt szerez be 5,7 milliárd forintból. Ezek jövőre kerülnek a tóra. Méretük miatt darabokban viszik a hajókat a Balatonra és ott szerelik majd össze. A beruházás a hajózási társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának első üteme.

Ingyenes lesz a parkolás jövő csütörtöktől Budapest nagy részén. December 23-a estétől január 3., hétfő reggel 8 óráig a fővárosi közterületeken nem kell parkolási díjat fizetni. Részletek itt.

Kőrösi Csaba a jelölt az ENSZ-közgyűlés elnöki posztjára. A tagállamok jövő júniusban választják meg a közgyűlés következő ülésszakának elnökét. A pozícióra ezúttal a világszervezet tagországainak kelet-európai földrajzi csoportja állíthat jelöltet. A külügyi tárca közleményében azt írja: ha az ENSZ 193 tagállama Kőrösi Csabát megválasztja a közgyűlés elnökévé, érdemi szerepet játszhat a Magyarországnak is fontos világpolitikai és fenntarthatósági kérdések alakításában.

A német Kereszténydemokrata Unió tagságának többsége Friedrich Merz-et, a CDU-CSU Bundestag-frakció korábbi vezetőjét szeretné a pártelnöki tisztségben látni - derült ki a tagság körében rendezett belső szavazáson. A politikusra a résztvevők 62 százaléka, abszolút többsége szavazott. Hivatalosan január 21-22-én, online pártkongresszuson fogják megválasztani az új elnököt.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×