eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) Szent Anna utcai épületében 2021. október 21-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarország ismét uniós beszerzésben venne Pfizer-vakcinát

Az omikron variáns ellen fejlesztett oltóanyag beszerzéséhez ismét csatlakozna a magyar kormány.

Magyarország visszaszáll a közös uniós Pfizer-vakcina beszerzésbe – értesült a Portfolio, a portál információját a Koronavírus Sajtóközpont is megerősítette. Az omikron vírusvariáns megjelenése és várható dominánssá válása miatt ugyanis Magyarország újra az Európai Unió közös vakcinabeszerzésén keresztül jutna Pfizer-vakcinákhoz a felnőttek számára is, amit immár az új mutációra fejlesztenek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt az EU-csúcsot lezáró éjjeli sajtótájékoztatón, hogy a tagállamok úgy döntöttek: több mint 180 millió dózist rendelnek a Pfizer/BioNTech omikronra specializált variánskövető vakcinájából. A szerződés szerint a két vállalatnak száz napja van arra, hogy kérés esetén kifejlessze a variánskövető vakcinát.

Az uniós megrendelés alapján március végére-április elejére lehet készen ez a variánskövető vakcina, amit feltehetően leghamarabb április-május körül tud engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A Portfolio megkereste a Koronavírus Sajtóközpontot, hogy Magyarország is beszáll-e az az Európai Bizottság elnöke álta bejelentett közös uniós vakcinarendelésbe, és erre e a következő választ kapta:

"Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal."

Ez azért nagy fordulat, mert a májusban aláírt harmadik Pfizer-vakcinarendelési szerződésből egyedüli tagállamként Magyarország maradt ki arra hivatkozva, hogy rengeteg vakcinánk van és 2022 nyara-ősze körülre úgyis termelésbe áll a debreceni oltóanyaggyár. Csakhogy azóta a harmadik oltások beadása is szükségessé vált, és már több mint hárommilió dózist beadtak belőle, már több mint 2,8 millió dózis vakcinát elajándékozott a kormány külföldi országoknak, a vakcinák egy részének pedig lejárt a szavatossága.

A Portfolio számításai szerint az elérhető vakcinakészlet 12 millió dózis körül jár, ebből 3,5 millió adag az mRNS technológiát képviselő Pfizer, illetve Moderna készítménye. Eközben még közel 3 millió ember nincs harmadszorra beoltva, aki elsőre és másodszorra már vállalta az oltást. Mindezeken felül november vége óta berobbant a vakcinák hatásosságát jelentősen mérséklő omikron variáns a világban, és a legjobb esetben is csak 2022 végén kezdhet tömegtermelésbe a debreceni gyár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×