eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 17: Christian Democratic Unions (CDU) newly elected party chairman Friedrich Merz reacts during a press conference on December 17, 2021 in Berlin, Germany. (Photo by Filip Singer - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Filip Singer - Pool/Getty Images

Friedrich Merz lesz a CDU új elnöke

A német Kereszténydemokrata Unió tisztújítása előtti szavazáson a párt konzervatív szárnyához sorolt jelölt a szavazatok 62,13 százalékát szerezte meg.

Friedrich Merznek harmadik nekifutásra sikerült elnyernie a német Kereszténydemokrata Unió elnöki posztját – írja a Mandiner.

Az elveszített szeptemberi választást követően lemondott a párt eddigi elnöke, Armin Laschet, ezt követően pedig úgy döntött a párt vezetése, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a párttagokra bízza a következő elnök személyének kiválasztását.

Az elnökségre hárman pályáztak: Helge Braun, Friedrich Merz és Norbert Röttgen. Braun korábban a kancelláriaminisztériumot vezette, Merz és Röttgen még nem viselt választott párttisztséget.

A 250 ezer párttag részvétele mellett zajló választás online és levélben zajlott. Friedrich Merz a szavazatok 62,13 százalékát szerezte meg. A második Röttgen lett 25,8 százalékkal, a harmadik Braun 12,1-gyel.

  • Mivel Merz a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg, nem lesz második forduló.
  • Hivatalosan január 21-22-én, online pártkongresszuson 1001 küldött fogja megválasztani az új elnököt. Biztosra vehető, hogy tartják magukat a tagság döntéséhez.
  • Röttgen és Merz az év elején jelöltette magát a pártelnöki tisztségre, és veszített a pártkongresszuson Laschettel szemben.
  • Merz már harmadik alkalommal indul a pártelnökségért. Először Angela Merkel elnöki tisztéről történt leköszönése után jelentkezett, de akkor - 2018 decemberében - Annegret Kramp-Karrenbauerral szemben veszített.

A megválasztott elnöktől sokan azt várják, hogy határozottabb jobboldali arcélt ad a CDU-nak. Merz a kampány során azt ígérte, hogy középpárti politikát fog folytatni.

Friedrich Merz a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején még a CDU felívelő csillagának számított, 2000 és 2002 között az akkor ellenzékben lévő CDU-CSU pártszövetség frakcióvezetője volt a Bundestagban, s csak amikor Merkel meghirdette a visszatérés előkészítését – aminek jegyében összevonta a pártelnöki és a frakcióvezetői státuszt –, szorult ki a frontvonalból. Merz 2009-ben feladta a hivatásos politikusi pályát, és egész 2018-ig gazdasági jogászként, felügyelőbizottsági tagként, és nem utolsó sorban milliomosként élt: a 2018-as pártelnökségi választáson való indulás érdekében a világ legnagyobb befektetőügynökségét, a BlackRockot hagyta hátra. Most harmadik kísérletre sikerült átvennie a CDU vezetését.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×