eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin
Egy lányt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. december 15-én. Ezen a napon országosan megkezdődött az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása, az érintett korosztályból első körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Gyerekek oltása: friss hírek a folytatásról

Elkezdődött az 5–11 évesek koronavírus elleni oltása, egyelőre 138 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett a részükre, aminek első körben a felét tervezik beadni, de várhatóan hetente jön az utánpótlás.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási folyamat: megkezdődött az 5-11 év közötti korosztály oltása - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Debrecenben.

György István a Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikáján kialakított oltópontok előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy kedden megérkezett az első gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány,

  • 138 ezer adag oltóanyag, amelyből
  • az első körben 69 ezer adagot fognak beadni
  • az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Ezek a Pfizer oltóanyagai, csak kisebb hatóanyag-mennyiséggel, mint a felnőtteknek való.

Eddig országosan

  • 38 ezren regisztráltak és
  • 16 ezren foglaltak időpontot

gyerekeiknek az oltás felvételére - tette hozzá az államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

György István felhívta a figyelmet, hogy a kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást.

Hozzátette: oltóanyag lesz elég,

a vakcinák folyamatosan, valószínűleg hetente érkeznek.

Jelezte azt is, hogy a regisztrációt két-három napos validációs eljárás követi, így csak azután tudnak a regisztráltak időpontot foglalni a kórházi oltópontokon.

Ugyanakkor a háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek, a szükséges mennyiségről a megyei oltási munkacsoportok gondoskodnak - jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy

egy ampullában tíz adag oltóanyag van, amelyet öt-hat órán belül fel kell használni,

ennek megfelelően szervezik a részvételt. Az ampullákat egyébként tíz hétig lehet hűtőszekrényben tárolni - fűzte hozz.

György István azt mondta, fontos, hogy minél több gyereket beoltsanak, mert bár ők viszonylag enyhébb tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, a fertőzőképesség ebben a korosztályban is megvan.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a felnőtt lakosság oltásának a fontosságára is, ennek érdekében csütörtöktől ismét lesz előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli, háromnapos oltási akció. Csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton 10 és 18 óra között várják az oltakozókat az oltópontokon - mondta, megjegyezve, hogy további ilyen napokat is terveznek, januárban pedig a települési oltások is megindulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×