eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő utasok a budapesti Farkasréti temető előtti villamosmegállóban a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2020. október 31-én. Halottak napján, és annak hétvégéjén is kiemelten fontos a fertőzések megelőzésére szolgáló szabályok betartása - hívta fel a figyelmet pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az operatív törzs mindenkit arra kért, hogy aki tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Teljesen átalakította a budapesti utazási szokásokat a koronavírus-járvány

A koronavírus és a vele érkező otthoni munkavégzés tartósan megváltoztathatja a budapesti mobilitási szokásokat.

Érezhetően kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést és a taxitársaságok szolgáltatásait Budapesten, miközben a legtöbben elégedettek a közlekedési szolgáltatók a járványhelyzetre adott reakciójával – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb kutatásából, amelyet a napi.hu ismertet.

A felmérés eredményei szerint a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai leginkább a tömegközlekedési és a taxizási szokások változásában érthetők tetten. A közösségi közlekedéssel naponta utazók aránya jelentősen csökkent és megnőtt azoké, akik a BKK járatait teljesen elkerülik a fővárosban. Ez a trend azonban nem hozta magával más eszközök (autó, kerékpár, robogó) használatának növekedését, ami azt jelenti, hogy az emberek összességében kevesebbet közlekednek Budapesten.

A válaszolók harmada úgy vélte, a járvány teljes lecsengése után is kevesebbet fog közlekedni a fővárosban, legyen szó akár saját eszközről, akár tömegközlekedésről, a változás tehát tartósnak ígérkezik.

Csökkent a taxival utazók aránya, amely érzékenyen érintheti a taxitársaságokat. A taxikat legalább havonta igénybe vevők aránya (11 százalék) nem változott, de az alkalmanként taxizók közül többen már egyáltalán nem használják ezt a szolgáltatást.

A legmodernebb közlekedési eszközök közül a Budapesten közlekedők ötöde vett már igénybe autómegosztó, és negyede bicikli-, roller- vagy robogómegosztó-szolgáltatást – közölte a BKIK.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×