eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szavazó az országgyűlési képviselő-választáson a Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított szavazókörben Nyíregyházán 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

20k22: a húszezer szavazatszámláló is meglesz

Korábban az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is beszélt arról, hogy a jövő áprilisi országgyűlési választásra minden szavazókörben legyenek ellenzéki delegáltak. A pártok mellett most a civilek is elkezdték a toborzást, és megalakult a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben (20k22) névre keresztelt kezdeményezés.

A jövő áprilisban esedékes országgyűlési választáson valamivel több mint tízezer szavazatszámláló bizottság működik majd. Ezek feladata a szavazás lebonyolítása, a szavazatok megszámlálása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése. 2018-ban a hat külön induló ellenzéki pártnak volt mintegy 15 ezer delegáltja, míg a kormánypártoknak pár százzal kevesebb.

Előválasztási győzelme után Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje meghirdette egyebek mellett azt is, hogy 2022 tavaszán minden szavazókörben legyen legalább két ellenzéki delegált. Ezt próbálja most összefogni egy civil kezdeményezés. A több mint egy éve indult 20k22 kezdeményezés már közel száz önkéntessel működik. Ruskal-Klemm Csilla szóvivő tájékoztatása szerint azóta már sikerült megegyezniük a hat ellenzéki párttal, csatlakozva a Tiszta Választásokért Alapítványhoz.

A Tiszta Választásokért Alapítvány kurátora, Tordai Csaba, aki a 2000-es években az Igazságügyi Minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban is dolgozott vezető beosztásban. Az alkotmányjogász ezután a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumának, valamint az Átlátszó kiadójának felügyelőbizottsági tagja volt. 2019 óta pedig Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója a budapesti Városházán.

A 20k22 kezdeményezés szóvivője az InfoRádió érdeklődésére azt is közölte,

már megvan a tízezer szavazatszámlálójuk, de lesz húszezer is, mondván, eddig nem is igazán toboroztak.

Ruskal-Klemm Csilla hozzátette azt is, hogy a jelentkezők jelezhetik, milyen körzetekben és annak vonzáskörzetében vállalják a bizottsági tagságot. „És igen, ezek alapján dolgoznak egy beosztáson” – fogalmazott.

A szóvivő szerit rajtuk kívül az összefogásban résztvevő ellenzéki pártoknál is lehet jelentkezni, de a koordinációt már a 20k22 végzi majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×