eur:
388.68
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

Százrejtekűt semmiképpen se hagyják ki – hétvégi túraajánló

Outdoor ajánlónk az ország legkülönbözőbb hegységeibe kalauzolja el.

A főváros közelében a Szépjuhásznétól indulva a Budai-hegység legmagasabb pontját, az 559 méter magas Nagy-Kopaszt hódíthatják meg. A tetején találnak egy szép kilátót, amit Csergezán Pál természetfestőről, Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveinek illusztrátoráról neveztek el. Lefelé azt az ösvényt válasszák, ami a Tarnai pihenőhöz vezet, megéri a szép kilátás miatt. Szintén a Budai-hegységben várja önöket a Budakeszi–Makkosmária–Virágvölgy útvonal. Makkosmárián megnézhetik az Angyalok királynéja kegytemplomot. Ezt az 1768-ban felszentelt templomot azon a helyen építették, ahol 1731-ben egy Traub János nevű legénynek egy útszéli tölgyfánál megjelent Krisztus arca. Az épületet a fatörzsek köré emelték

A Pilisben a másnapi izomláz garanciájával Pilisszántóról indítható egy 18 kilométeres körtúra olyan látnivalókkal, mint az Orosdy-kastély, a Trézsi-forrás a Hosszú-hegyi zsomboly és a Dera-szurdok. A zsomboly a lefelé táguló aknaszerű barlangok elnevezése. A Börzsönyben Zebegényből a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyre kapaszkodhatnak fel a Malomvölgy, a Törökmező, Kóspallag és a Gács-nyereg érintésével. A Bükkalján Egerrel jóformán összeépülve van egy különös nevű község: Andornaktálya, ahová a jó borok mellett a riolittufába vájt barlanglakások miatt érdemes ellátogatni. A Százrejtekűt semmiképpen se hagyják ki. Andornaktálya egyébként nem egy Andor nevű ember vidéke volt, a neve ugyanis a francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, és valószínűleg arra utal, hogy a Vallon telepesek kiirtották a domboldalak növényzetét, mert kellett a hely a szőlőnek.

A Bükkben a Táborhegy és az Odorvár lehet jó választás. A felsőtárkányi Szikla-forrás tópartjáról induljanak el. Odafelé várják önöket az Oldalvölgyi halastavak, a Káposztáskert-lápa, a Völgyfőház és a Szent Erzsébet-forrás. Visszafelé pedig az Eregető-tető, az Ibolyás-tető, a Csohány-tető, a Vasbánya-tető, a Tárkányi-völgy és a Vasbánya-nyerek. A mindössze 30-szor 50 méteres Odorvárról nagyon keveset tudunk, mert a feltárása még várat magára, de valószínűleg a tatárjárás után épült és a török időkben hagyták a sorsára.

A Gerecsében az alig 1000 lelkes Héregen kezdhetik a napot, ahonnan a Király-kúti forráshoz kirándulhatnak el. A hagyomány szerint a vadászgató Mátyás király gyakran oltotta itt a szomját. Erre a helyre egyébként akár egy jobb babakocsiba tett kisgyerekkel is kényelmesen eljuthatnak. A Soproni-hegységben Ágfalváról a Fehér-úti halastó és az Ágfalvi kilátó kereshető fel a Görbehalom nevű bányásztelepülés, a Dr. Fehér Dániel-forrás és a Ház-hegy mentén. Az 1955-ben elhunyt Dr. Fehér Dániel európai hírű erdész, talajbiológus és egyetemi tanár volt.

A Bakonyban a Várvölgyi tanösvényen sétálhatnak végig. A túrát a várpalotai Thury-vártól érdemes indítani, amely egykori kapitányáról Thury Györgyről kapta a nevét. Ez a végvári vitéz, a Dunántúl oroszlánja, a „magyar el Cid” legendás kardvívó volt és Várpalota várát hasonló hősiességgel védte meg a sokszoros török túlerővel szemben, mind Dobó István az egrit. A várttól a piros jelzés vezeti el önöket a Várvölgybe. Útjuk során megnézhetik a 13. században épült Bátorkő vár, vagy a mai nevén a Pusztapalota romjait is.

A Vértesben Várgesztes és Vérteskozma, a Mátrában Mátraháza és a Kékestető, a Mecsekben pedig a Bodó-hegy és Abaliget között túrázhatnak. Az Őrségben a Szala menti tanösvény kínál csalódásmentes hétvégét, ahogyan egyébként az időjárás is.

„Továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, folytatódik a nyugodt, eseménytelen idő. A légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet délután 15 fok körül alakul, késő estére 5 fok köré hűl a levegő. Hétfőig nem várható markáns változás időjárásunkban, a hajnali pára, ködfoltok felosztását követően jobbára derült, napos időnk lesz” – tudatta Kuntár Roland, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Teljesítménytúrák is lesznek a hosszú hétvégén most rendezik meg a Naplást, az Egercsehit, az Oklahomát, a Milicet, a Sátoros-hegyeket, a Monoton, az Őszi Kab-hegyet, a Börzsöny Vándortúrát, az Intersport Túranapot, a Halloween-i túrát, a Forgács Péter és a Kovács Beáta Emléktúrát, valamint a Kőről kőre a Zempléni-hegységben, a Telki felé, a Halloween az erdőben és a Mátrai Tekergés Októberben elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×