eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mécsesek égnek egy síron a felvidéki Ajnácskő temetőjében a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2016. október 30-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Csütörtöktől tovább tartanak nyitva a temetők Budapesten

Íme a legfontosabb tudnivalók jövő keddig.

Mindenszentek és halottak napja miatt csütörtöktől jövő keddig meghosszabbított nyitva tartással, 7-től 20 óráig várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, és szünetelnek a temetések.

A Budapesti Közművek temetkezési divíziója, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) közölte: az ügyfélforgalom várható növekedése miatt ezekben a napokban ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban. A temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít a társaság, a kerületi rendőrségi egységek, a közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai pedig járőröznek a forgalmas napokon.

A Farkasréti temető és a rákoskeresztúri Új köztemető bejáratát belülről kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítják meg.

A rákoskeresztúri Új köztemetőben vasárnap és hétfőn ingyenesen mikrobuszokkal segítik a közlekedést 8 és 17 óra között - ezeken a járatokon a járványhelyzet miatt maszk viselését kérik -, és szombattól keddig autóval is díjmentesen lehet behajtani oda. A többi temetőbe gépjárművel behajtani tilos.

A társaság

a koronavírus-járvány miatt a csoportos megemlékezéseket idén nem tartja meg, a Farkasréti temetőben viszont november 1-jére közös mécsesgyújtást szervez.

November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, a budapesti sírkertek 7.30-tól 17 óráig várják a kilátogatókat.

  • November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban.
  • Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.
  • A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×