eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkos utasok egy londoni buszon 2021. október 19-én. Nagy-Britanniában több mint 49 ezer új koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami a legmagasabb szám július közepe óta.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Kemenesi Gábor: a tömegközlekedésben különösen hatékonyak a maszkok

Dél-Koreában modellezték tömegközlekedési viszonyok közt a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát - külön a távolságtartás, maszkviselés vagy az ezek kombinációjával elérhető védelmet is vizsgálva.

A rangos Science Advances című rangos tudományos lapban megjelent tanulmányról Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa számolt be a közösségi oldalán.

A dél-koreai kutatás eredményei szerin kifejezetten a csúcsidőszakra vonatkozóan,

  • csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása.
  • Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93.5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint.

"Ne feledjük, a légúti fertőzéseknél beszélhetünk "nagy cseppes" és "aeroszolos" ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja" – emlékeztetett Kemenesi Gábor.

Mint írta, a tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. "A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan, gondoljunk itt a svájci sajt modellre."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×