INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

kemenesi gábor

maszkviselés

tömegközlekedés

busz

Védőmaszkos utasok egy londoni buszon 2021. október 19-én. Nagy-Britanniában több mint 49 ezer új koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, ami a legmagasabb szám július közepe óta.

Kemenesi Gábor: a tömegközlekedésben különösen hatékonyak a maszkok

Infostart

Dél-Koreában modellezték tömegközlekedési viszonyok közt a SARS-CoV-2 terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát - külön a távolságtartás, maszkviselés vagy az ezek kombinációjával elérhető védelmet is vizsgálva.

A rangos Science Advances című rangos tudományos lapban megjelent tanulmányról Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa számolt be a közösségi oldalán.

A dél-koreai kutatás eredményei szerin kifejezetten a csúcsidőszakra vonatkozóan,

  • csak a távolságtartás alkalmazásakor 64 százalékkal csökkent a vírus átadása.
  • Kizárólag maszkozásnál, távolságtartás nélkül – ez számít a leginkább életszerűnek egy buszon – 93.5 százalékos csökkenést lehet elérni a tanulmány szerint.

"Ne feledjük, a légúti fertőzéseknél beszélhetünk "nagy cseppes" és "aeroszolos" ürítésről is. A távolságtartás leginkább az előbbi kivédésére szolgál. A maszk azonban mindkettőt megfogja" – emlékeztetett Kemenesi Gábor.

Mint írta, a tanulmány tudományos adatot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés rendkívül jelentős mértékben csökkenti a fertőzésnek való kitettséget a tömegközlekedés során. "A maszkok járványvédelemben betöltött szerepére már tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre, de gondoljunk rájuk úgy, mint a vakcina mellett egy másik jelentős védelmi megoldásra. Ezek ugyanis együtt működnek hatásosan, gondoljunk itt a svájci sajt modellre."

Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018