eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó egy autósoknak felállított prágai vizsgálati ponton 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban ismét kötelező a maszkviselés - a munkahelyen is

Néhány kivételtől eltekintve ismét kötelező az FFP2-es maszkviselés a munkahelyeken, és minden más zárt térben, annyira megugrott a napi új koronavírusos esetek száma. A hétvégi számok megközelítették a márciusi hullám idején jegyzett számokat. Újdonság, hogy november elsejétől megszűnnek az ingyenes tesztek a lakosság számára.

Meredeken emelkedik a napi új Covid-pozitív esetek száma Csehországban, ahol a reprodukciós szám közel kettő egész, ezért a kormány ismét óvintézkedések bevezetésére kényszerült. Hétfőtől újra kötelező a FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket is. Ez érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától. November elsejétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid-19 betegségen, és megfelelő mennyiségű ellenanyaggal rendelkeznek.

„Semmit sem akarunk bezárni, nem akarunk újabb lockdownt, de szeretnénk, ha betartanák az intézkedéseket, mert ha ez nem történik meg, tovább fog romlani a helyzet” – mondta Adam Vojtěch egészségügyi miniszter, aki szerint míg a korábbi hetekben a realista forgatókönyv szerint alakult a koronavírus-járvány, most már a legkockázatosabb forgatókönyv lépett életbe. Az iskolai maszkviselés alól ugyan már felmentette a diákokat a kormány, de az őszi szünet után újabb kétkörös tesztelés vár a tanulókra, a be nem oltott tanároknak pedig viselniük kell a maszkot az osztályteremben.

Az október 8-9-i parlamenti választásokon győzedelmeskedő ellenzék, amely hamarosan átveszi Andrej Babiš kormányától az ország irányítását, eddig nem fogalmazott meg komolyabb bírálatot az óvintézkedésekkel kapcsolatban. Bohuslav Svoboda, a Polgári Demokrata Párt képviselője ugyanakkor azt mondja, hogy jelentősen változtatnának az emberekkel való kommunikáción. „Az embereknek muszáj megmagyarázni, miért van szükség egyik vagy másik óvintézkedésre, és mi történik akkor, ha ezeket nem tartják be” – magyarázta Svoboda.

Eddig minden cseh állampolgár havonta négy antigéntesztet és két PCR-tesztet végeztethetett el ingyenesen, november elsejétől azonban megszűnnek az ingyenes tesztek. Már csak a 18 éven aluliak, a beoltott személyek, illetve azok lesznek erre jogosultak, akik valamely ok miatt nem oltathatják be magukat. Az intézkedéstől a kormány az oltási kedv növekedését várja.

Az egészségügyi tárca kimutatása szerint a múlt héten háromezer fölé emelkedett a napi új esetszám, ami több mint a duplája az egy héttel korábbi adatnak. Kórházi kezelésre jelenleg 885 személy szorul, ami május közepe óta a legmagasabb szám. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig a lakosság 57 százalékát oltották be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×