eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Összefogásra és egységes fellépésre szólította fel hallgatóságát október 23-a alkalmából a miniszterelnök - a nap hírei

Az 1956-os-hoz hasonló, teljes összefogást nevezett szükségesnek az ellenzék közös kormányfőjelöltje. Elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész.

Összefogásra és egységes fellépésre szólította fel hallgatóságát a miniszterelnök az október 23-a alkalmából tartott nagygyűlésen. Orbán Viktor a Békemenet megérkezése után mondott beszédében párhuzamot vont az 1956-os forradalom és a 2006-os tiltakozások között, és arról beszélt, hogy 1956-ban, 2006-ban és ma is ugyanazt akarják a magyarok: igazságot Magyarországnak. Úgy fogalmazott, hogy 15 évvel ezelőtt az Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán farkasszemet nézett a múlt és jelen, és az ifjú kommunisták október 23-ából november 4-ét csináltak. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy minden magyarra számítanak, akiknek számít Magyarország jövője.

Az 1956-os-hoz hasonló, teljes összefogást nevezett szükségesnek a változás eléréséhez Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Az ellenzék hatpárti október 23-i rendezvényén a DK-s Dobrev Klára azt hangoztatta, hogy sokszínűséggel lehet legyőzni az egyszínű Orbán-rendszert. Karácsony Gergely, főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd-LMP korábbi közös indulója úgy vélte: most születik meg a 4. köztársaság. Jakab Péter, a Jobbik korábbi miniszterelnök-jelöltje azt ígérte: visszaadnak majd mindent, amit az emberektől elvettek, leginkább az emberek hitét. A Momentumos Fekete-Győr András úgy fogalmazott: a fiatalok úgy döntöttek, hogy megújítják az ellenzéket.

A szabadságuk védelméért Budapesten harcoló bátor férfiakra és nőkre emlékezik a világ az 1956-os magyar forradalom hatvanötödik évfordulóján - írta közleményében az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Ned Price úgy fogalmazott: a mostani évfordulót partnerünkkel és NATO-szövetségesünkkel együtt ünnepeljük. Arról is írt: a forradalom után hazájukból menekülő, az Egyesült Államokban új életet kezdő magyarok hozzájárultak Amerika gyarapodásához.

Piros-fehér-zöld színekkel világították meg a Niagara-vízesést az 1956-os forradalom emlékére. Erről Magyarország Torontói Főkonzulátusa posztolt képeket, azzal a felirattal, hogy Tisztelet a hősöknek! Madridban díszkivilágítással emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára. A tartományi kormány székházát öltöztették piros-fehér-zöldbe. A magyar nemzeti színeket sötétedés után vetítik ki a homlokzatra néhány órán keresztül.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Olaszország államadós-osztályzatának kilátását a Standard & Poor's. A hitelminősítő egyebek mellett azzal indokolta a lépést, hogy a koronavírus-járvány sokkja után az idén csaknem öt évtizede nem mért ütemű növekedés várható az olasz gazdaságban. A Standard & Poor's megerősítette az olasz államadósság-kötelezettségek osztályzatát is. A hitelminősítő azzal számol, hogy az olasz GDP idén 6 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal növekszik.

Szerbiában már csak védettségi igazolvánnyal látogathatók este 10 óra után a vendéglátó- és szórakozóhelyek beltéri részei. A már hatályos intézkedést a bejelentések szerint nagyon szigorúan ellenőrzik majd. Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának a vezetője szerint a védettségi igazolások használatának eredménye néhány héten belül látszik majd, és akkor derülhet ki az is, szükség lesz-e további korlátozások bevezetésére.

Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat – döntött az ügyben felállított tárcaközi munkacsoport. A belügyminisztérium adatai szerint több mint 1 millió büntetést róttak ki a szabályszegőkre 2020 március 15-e és június 21-e között, amelyek együttes értéke mintegy 115 millió euró. A spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat és vizsgálja a második szükségállapot jogszerűségét is.

Megkezdődött Palermóban Matteo Salvini pere egy migránshajó két évvel ezelőtti feltartóztatása miatt. Az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja a Liga olasz kormánypárt vezetőjét. A volt olasz belügyminiszter 2019 nyarán csaknem három hétig nem engedte egy spanyol hajón Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partraszállását. A bíróság 15 éves börtönbüntetést is kiszabhat Matteo Salvinire, ha bűnösnek találják.

Elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagját 75 éves korában, otthonában érte a halál. A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt. A Vígszínház Venczel Verát saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×