eur:
388.84
usd:
359.32
bux:
66296.29
2024. február 23. péntek Alfréd
social and emotional distancing caused by the coronavirus pandemic, multiracial group of people isolated each on his smartphone, communication with the virtual world, the new normal way of life
Nyitókép: Andrea Migliarini/Getty Images

HÖOK: nagyobb mértékben nőtt az igény, mint a kollégiumi kapacitás

A legutóbbi felmérések szerint a jelentkezők több mint harmadának nem jut hely a kollégiumokban, így férőhely hiányában végül albérletbe kényszerülnek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a közelmúltban megvalósított fejlesztések hiába bővítették a kapacitást, ez még mind messze nem elegendő.

A pandémia meghiúsította a friss felmérést, de a HÖOK korábbi adatai szerint 56 ezer kollégiumi férőhely van a felsőoktatásban, ebből 14 ezer Budapesten. A vidéki egyetemek jobban állnak férőhelyben és színvonalban egyaránt – hangsúlyozta érdeklődésünkre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke. Információik szerint a kormány mintegy 37 milliárd forint „tolt bele” ebbe a területbe, ennek köszönhetően ezer új férőhely jött létre. A legfőbb problémát a fővárosban látják, ezért is került megfogalmazásra a Budapest Diákváros program – emlékeztetett Budai Marcell, megjegyezve, a HÖOK felmérése szerint is nagyjából 10 ezer új férőhelyre lenne szükség, hogy Budapesten normalizálódjon a helyzet.

A sajtófőnök hozzátette: a fővárosban is voltak fejlesztések és bővítések, szerintük azonban a dráguló albérletet miatt az igény nagyobb mértékben nőtt, mint a kollégiumi kapacitás. Nem tudják még, hogy az idei számok hogyan alakultak, de 2016–2017-ben alapvetően 132 százalékos túljelentkezést mértek, ami azóta feltehetően még egy kicsit magasabb is lett. Ilyenkor jellemzően az szokott előfordulni, hogy két-három diák összeállva együtt vesz ki egy albérletet. Budai Marcell megjegyezte, bármennyire is sok probléma van a felsőoktatási lakhatásban, nagyon

kevés olyan „sztoriról hallani”, hogy valaki azért nem tudta megkezdeni a tanulmányait, mert a lakhatása nem volt biztosított.

Hangsúlyozta, a kollégiumi felvételik esetében a rászorultság a legdöntőbb szempont, így aki valóban rossz szociális körülmények közül érkezik, az kap kollégiumi elhelyezést. Nagy segítség az is, hogy a szabad felhasználású diákhitel maximuma havi 150 ezer forintra emelkedett, ebből pedig már lehet albérletet finanszírozni. Mindemellett Budai Marcell szerint a felvételi adatok azt igazolják, hogy sok fejlesztésre van még szükség ahhoz, hogy a kollégiumi helyzet nyugvópontra kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×