eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/Kásler Miklós

Kásler Miklós átadta L. Simon Lászlónak a Magyar Nemzeti Múzeum kulcsait

Az Emmi tárcavezetője szerint nem elég a múltat őrizni és feltárni.

Meg kell ismerni a múltunkat, de nemcsak a tárgyi emlékeket kell összegyűjteni, hanem azokat a gondolatokat is meg kell érteni, amelyek "ebből a sok népcsoportból az idők folyamán nemzetet teremtettek" - hangsúlyozta hétfőn, a Magyar Nemzeti Múzeum ünnepélyes állománygyűlésén Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

"A Magyar Nemzeti Múzeumnak többféle feladata van, egyrészt felhalmozni a tárgyi emlékeinket és kutatni az újabbak után, de ezen túlmenően közkincsé kell tennie azt is, hogy ezek mit jelentenek, mit jelentettek nekünk" - hangsúlyozta a miniszter, aki az állománygyűlésen átadta L. Simon László hivatalos főigazgatói kinevezését, és az ebből az alkalomból a múzeumnak adományozott, Aba Sámuelt ábrázoló Zsolnay mázas pirogránit szobrot.

"Jelképesnek érzem, hogy közel esik ez a kinevezés augusztus huszadikához, ugyanis ez volt az a nap, amelyik meghatározta a magyarság sorsát" - mondta Kásler Miklós Szent István uralkodására emlékezve.

A miniszter úgy vélte, hogy azok a korszakok a legfontosabbak a közösség számára, amelyek az identitása szempontjából a leglényegesebbek, vagy amelyeket a legkevésbé ismerünk. Ilyen korszak egyebek mellett a honfoglalás előtti időszak is - mutatott rá Kásler Miklós, utalva arra, hogy fontos feladat a 900-as évek történelmének átgondolása, Szent István korának mélyebb feltárása is.

Az új igazgató feladata rendkívül nehéz, ugyanakkor rendkívül szép tradíciók nyomába léphet - fogalmazott a miniszter, aki az ünnepségen megköszönte az előző főigazgató, Varga Benedek munkáját.

Az új főigazgató beszédében azt emelte ki, hogy a múzeumoknak számolniuk kell a közösséghez tartozó emberek érzelmeivel is, az identitás olyan elemével, amelynek vállalása kizárólag racionális érveléssel nem támasztható alá.

"Megközelítésemben a Magyar Nemzeti Múzeumnak az a legfontosabb feladata, hogy minél szélesebb körben járuljon hozzá történeteink újabb és újabb nemzedékeknek történő átadásához, mindezen túl nemzetünk hiteles történelmének, valamint történelemformáló mondáinak, mítoszainak és hiedelmeinek bemutatásához" - mondta L. Simon László, aki szerint mindezt annak tudatában, olyan módszertannal kell megtenni, amely tekintettel van Kodály Zoltán igazságára: "kultúrát nem lehet örökíteni, ez elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a miénk, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk".

L. Simon László úgy fogalmazott: közös történetekre van szükségünk, mert történeteinkben léteznek közösségeink, történeteinkben él a nemzet, és ebben rejlik a múzeumi megújulás lehetősége is.

"A nemzet múzeumának a közös történeteink, a nemzeti múltunk elmesélésében, sorsfordító időszakaink közérthető felfejtésében olyan módon kell szerepet vállalnia, hogy az vizuális nyelvezetét, arculatát, üzeneteit tekintve 21. századi módon, friss, üde és a legfiatalabbak számára is izgalmas és vonzó legyen" - fűzte hozzá.

"Tisztelni és óvni a régit, és kiegészíteni az újabb, friss kortárs elemekkel" - fogalmazta meg hitvallását a főigazgató az ünnepségen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×