eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a vörösbor napok megnyitóján Villányban 2020. október 2-án.
Nyitókép: Sóki Tamás

Nagy István: Máriapócs híd a felekezetek és a nemzetiségek közt

Máriapócs évszázadok óta a keleti és nyugati egyházak találkozási pontja, híd a különböző nemzetiségek közt - jelentette be az agrárminiszter az idei máriapócsi búcsún tartott szent liturgia keretében.

Hozzátette, a máriapócsi kegyhely hazánk kiemelt épített öröksége, a máriapócsi búcsú pedig a Kárpát-medencei görögkatolikusok lelki-szellemi hagyatéka.

A Hungarikum Bizottság idén júniusban döntött arról, hogy a máriapócsi kegyhelyet és a búcsút felveszi az immár 79 értéket képviselő Hungarikumok Gyűjteményébe.

Nagy István emlékeztetett rá, hogy amikor 30 évvel ezelőtt II. János Pál pápa Máriapócson járt, a különböző nemzetiségeket anyanyelvükön köszöntötte, ezzel is jelezve, hogy minden nemzeti kisebbségnek joga van anyanyelvének használatához.

Máriapócs a béke és kiengesztelődés szentélye, ezért is tud hozzájárulni más kultúrák fejlődésének előmozdításához évszázadok óta - hangsúlyozta Nagy István.

Beszéde végén a tárcavezető átadta a hungarikummá minősítés oklevelét Kocsis Fülöp érsek-metropolitának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×