eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A 12-17 évesek negyede kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást - a nap hírei

Életmentő tüdőátültetést hajtottak végre egy 41 éves férfin, akinek tüdejét a koronavírus tette tönkre. Mégsem toloncolja vissza az elutasított afgán menedékkérőket Németország és Hollandia.

A 12-17 évesek negyede kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást. A kormányzati koronavírus-portál azt írta, hogy eddig 200 ezren regisztráltak, és 162 ezren már meg is kapták a vakcinát. Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, ezt internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. A vakcina a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg Pfizerrel és Modernával lehet oltani a 12-18 év közöttieket.

Újabb 62 idősotthonnak szállított mintegy 4 ezer adag, a koronavírus elleni harmadik oltás beadásához szükséges vakcinát a Fővárosi Kormányhivatal. Sára Botond kormánymegbízott hangsúlyozta: augusztus 1. óta folyamatos a harmadik oltások felvétele; a mintegy 200 fővárosi idősotthon jelentős részébe már eljuttatták az oltóanyagot. Az intézmények többségében meg tudják oldani a vakcina beadását, azokban a kisebb létesítményekben, ahol nincs saját orvos, a kormányhivatal szervezi meg az oltást.

Egyetlen nap alatt 80 új koronavírusfertőzöttet regisztráltak, de nincs újabb halálos áldozata a járványnak. 79 beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 18.824-re csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 810 ezren kapták el a vírust és 30 ezer 37 ember halt meg a betegségben. A beoltottak száma meghaladja az 5 millió 658 ezret.

Életmentő tüdőátültetést hajtottak végre egy 41 éves férfin, akinek tüdejét a koronavírus tette tönkre. A műtétet az Országos Onkológiai Intézetben végezték májusban, a beteget 85 nap kezelés után engedték haza. A férfi márciusban került kórházba koronavírussal, tüdejének állapota annyira leromlott, hogy szervezetének oxigén ellátását hosszú ideig teljes egészében műtüdő végezte. Ezért volt szükség a tüdőátültetésre.

A nulla százalékos személyi jövedelemadó mellett érvelt az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Magyar Nemzetben kifejtette: nagyon fontos, hogy mindenki érdekelt legyen a munkavállalásban. A munkabér után fizetendő terhekről elmondta: annak egyik része a jövedelemadó, a másik a társadalombiztosításhoz befolyó közterhek köre, ez adja a fedezetet a nyugdíjhoz, a szolidaritás költségeihez, betegség esetén a gyógyításhoz, illetve a segélyekhez.

Megkezdődik a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal teljes körű felújításának tervezése. Kutnyánszky Zsolt, az innovációs minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a fejlesztések eredményeként gyorsabban és a jelenleginél sűrűbben közlekedhetnek majd a vonatok. Az állomások is sokkal korszerűbbek lesznek a teljes Budapest-Kecskemét vonalon.

Németország után Svájc is arra készül, hogy októbertől megszünteti az ingyenes tesztelés lehetőségét azok számára, akik nem hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen. A berni kormány előterjesztését még egyeztetni kell a kantonokkal. A mostani szabályok értelmében a be nem oltott svájciak havonta öt ingyenes tesztre jogosultak. Németországban kedden született arról döntés, hogy október 11- étől megszüntetik a gyorstesztek ingyenességét az oltástól elzárkózók számára.

Litvániában jelentősen korlátozza a kormány azoknak az állampolgároknak a jogait a mindennapi életben, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Az érintettek szeptember 13-tól nem látogathatnak meghatározott kategóriájú üzleteket, sem tömegrendezvényeket és nem vehetnek igénybe személyes kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokat. A lépés tüntetéseket váltott ki a balti országban.

A romló afganisztáni biztonsági helyzetre hivatkozva Németország és Hollandia is engedményeket tett az onnan érkezett, elutasított menedékkérők visszatoloncolása ügyében. Korábban még mindkét ország, illetve a belga, a dán, a görög, a holland és az osztrák belügyminiszter is a hazaszállítások folytatása mellett érvelt. Az új berlini döntés értelmében egyelőre nem szállítanak vissza a hazájukba az ázsiai országból származó elutasított menedékkérőket. Hollandia hat hónapig nem toloncolja ki a menekültstátuszra nem jogosult afgánokat.

Kilép egy kisebb párt a lengyel kormánykoalícióból, amely így valószínűleg elveszíti parlamenti többségét. A Jaroslaw Gowin távozó kormányfőhelyettes vezette Egyetértés kilépéséről a szervezet választmánya döntött. A párt szóvivője közölte: a képviselők elhagyják a kormánytábor frakcióját az alsóházban, és saját parlamenti csoportot alapítanak. Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben. Ha mindannyian távoznak, a Jog és Igazságosság által irányított kormánykoalíció formálisan elveszíti többségét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×