eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Hálapénzek és korrupció: 86 vizsgálatból 18 feljelentés egészségügyi alkalmazottak ellen

Az eddig vizsgált esetek 20 százalékában tett feljelentést egészségügyi dolgozókkal szemben a Nemzeti Védelmi Szolgálat márciusi indulása óta. Jó néhány vizsgálat még folyamatban van. A legmagasabb beosztású, feljelentésben érintett egészségügyi alkalmazott egy kórház osztályvezető főorvosa volt. A leggyakoribb bűncselekmények, amiket az egészségügyi alkalmazottak elkövetnek a hálapénz elfogadása, a közfeladati helyzettel való visszaélés, és a védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés. Az InfoRádió Váradi Piroska rendőr ezredest, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztály vezetőjét kérdezte.

Az év elején alakult meg a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztály, amelynek "védetti körébe" nem kizárólag a kórházak egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottjai, hanem a teljes állami egészségügyi szektor beletartozik. Mint Váradi Piroska rendőr ezredes az InfoRádióban elmondta, az NVSZ az év eleje óta hajt végre bűnfelderítéseket a járványügyi korlátozások feloldását követően. Munkájukhoz június óta már megbízhatósági vizsgálatokat is felhasználnak. Mindemellett korrupciós kockázatelemzést is végeznek. Letelt az első fél év:

eddig összesen 86 ügyben vizsgálódtak, amelyek közül 18 feljelentéssel végződött.

A szakember hozzátette, természetesen a nyomozások egy része már lezárult, és azokat megszüntették bűncselekmények hiányban, azonban folytamban lévő ügyek is vannak. Előbbire példa, hogy egy vidéki kórház osztályvezető főorvosát megbízhatósági vizsgálat alá vonták, miután az előzetes kockázatelemzés alapján úgy ítélte meg a szolgálat, hogy fokozott korrupciós nyomás jelentkezhet a munkakörében. Ám mivel a főorvos a jogszabályoknak teljesen megfelelően járt el, ezért vele szemben a vizsgálatot befejezték – ismertette a rendőr ezredes.

A feltárt ügyek alapján a leggyakoribb bűncselekménytípus:

  • a vesztegetés, tehát a hálapénz elfogadása,
  • a közfeladati helyzettel való visszaélés – ez teljes mértékben megegyezik a hivatali visszaéléssel, csak közfeladatot ellátó személy az alanya,
  • a védettségi igazolással való visszaélés.

Váradi Piroska az InfoRádió kérdésére válaszolva azt is közölte: tapasztaltaik szerint az eljárások során

az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók hasonló arányban érintettek.

A korrupciós kockázatfelmérést illetően a rendőr ezredes kiemelte: az orvosi érdekvédelmi szervezetekkel, az Országos Kórház Főigazgatósággal folytatott párbeszédek alapján rajzolódott ki, hogy melyek azok a területek, amelyek fokozottan érintettek korrupciós kockázattal. Ilyen volt a sportorvosi terület, a sportorvosi igazolások kiadása, de találtak olyan területet is, ahol úgy tapasztalták, a hozzátartozók részéről nagyon is lehetséges a folyamatos nyomásgyakorlás a tekintetben, hogy hosszabb kórházi kezelésre tartsák bent a beteget, és ezért keresték meg az orvost – magyarázta a szakember.

Váradi Piroska tájékoztatásából az is kiderült, a megindított vizsgálatok szinte azonos arányban történnek kockázatelemzés, illetve belejelentés alapján. Megjegyezte,

az NVSZ-nél nem lepődtek meg azon, hogy számos bejelentés érkezik, ezek motivációi viszont már érdekes kérdésnek számítanak.

„Ezért kell nagyon körültekintően és alaposan végigjárni egy adott bejelentésben szereplő információkat, azok valóságtartalmát, hogy kiszűrjék az inkább csak valami érzelmi okokból megtett bejelentéseket” – fogalmazott.

A NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője hangsúlyozta:

nem vadásznak a szabálytalankodókra, a szolgálatnak nem az a célja, hogy becserkésszen orvosokat, szakdolgozókat, hanem hogy megtisztítsa az egészségügyet.

Az InfoRádió érdeklődésére azt is elárulta, hogy a feltárt korrupciós ügyek során, amelyek feljelentéssel végződtek, a "lefüleltek" között legmagasabb pozícióban egy fővárosi megyei kórházi osztályvezető főorvosa állt. Esetében információk merültek föl arra vonatkozóan, hogy hamis orvosi igazolások kiállításával nyújt segítséget börtönbüntetésre ítélt személyeknek a büntetésük letöltésének elhalasztásában. Az NVSZ ennek alapján megbízhatósági vizsgálatot kezdeményezett az illetővel szemben, amely során a szolgálat tárgyalótisztje 300 ezer forintot ajánlott fel azért, hogy az orvos egy megfelelő hamis igazolást adjon ki a részére, amivel tulajdonképpen a kiszabott büntetés halasztását kérelmezheti – ismertette az ügyet Váradi Piroska.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×