eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Könnyebben terjed, gyorsabban betegít és másfajta tüneteket is okoz a koronavírus delta variánsa - a nap hírei

Új kormányrendelet szabályozza mely esetekben ingyenes a PCR teszt műtéti beavatkozás előtt. Megjelent a gyermekvédelmi törvény végrehajtási rendelete.

Nemcsak könnyebben terjed, de lappangási ideje is rövidebb és másfajta tüneteket is okoz a koronavírus delta variánsa – hívta fel a figyelmet a kormányzati koronavírus portál. Azt írták, hogy a delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap, az ízlés- és szaglásvesztés pedig viszonylag ritkább, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

Meghalt egy beteg, és újabb 52 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon. 76 beteget ápolnak kórházban, 12-en vannak lélegeztetőgépen. Csaknem 5 millió 642 ezer embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 millió 480 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

Olaszországban minden 12 éven felüli számára kötelezővé tette a védettségi igazolást az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, de a szabadtéri kulturális és sporteseményeken is. Szeptembertől pedig iskolába menni is csak ilyennel lehet – tanárnak, diáknak egyaránt.

Új kormányrendelet szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR teszt műtéti beavatkozás előtt. Eszerint nem kell fizetnie például a 18 éven aluliaknak és azoknak, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba.

Megjelent egy végrehajtásai rendelet a gyermekvédelmi törvényhez. A jogszabály 30 nap múlva lép életbe és betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd.

Nincs olyan alapvető emberi jog, amely azt biztosítaná, hogy bárki beléphet az országba – fogalmazott a miniszterelnök a Fox News amerikai televízióban csütörtökön este adásba került interjújában. Orbán Viktor hangsúlyozta: a 2015-ös migránsválság idején az egyetlen észszerű döntést választotta Magyarország, amikor Nyugat-Európa országaival ellentétben, nemet mondott a bevándorlásra.

Háromszorosára nőtt az illegális migráció miatti hatósági intézkedések száma Magyarország déli határán a tavalyihoz képest. A schengeni külső határon 53 ezer intézkedésre volt szükség idén. Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője hangsúlyozta: idén 459 ügyben indítottak nyomozás embercsempészet miatt.

Kétéves kampányba kezdtek a vízimentők a mentőmellény-viselésért. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke az InfoRádiónak elmondta: nem a jogszabályokban, hanem a fejekben kívánnak változást elérni, hogy kevesebben fulladjanak vízbe.

Ismét tanszergyűjtő akciót indít a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Auchan. Azt kérik a vásárlóktól, vegyenek egy-két termékkel többet, és a NOE segítségével ezek a tanszerek oda kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Az iskolakezdés támogatásához gyűjt a Katolikus Karitász is.

Több ezer lakos menekült el a görög fővárosból és környékéről a negyedik napja tomboló erdőtüzek elől. A tűzoltók igyekeznek megakadályozni, hogy a tűz elérje a sűrűn lakott területeket, az elektromos berendezéseket és létesítményeket, valamint a történelmi görög helyszíneket. Válsághelyzetet hirdetett az észak-macedón kormány is az országban tomboló erdőtüzek miatt.

Rendkívüli szárazság sújtja az Andok hegyvonulatait, az Ecuador és Argentína között magasodó hegyek nagy részét csupán foltokban, vagy egyáltalán nem borítja hó. A gleccserek is visszahúzódnak, azok a közösségek, amelyeknek vízellátását a hegyek biztosítják, valószínűleg vízszűkébe kerülnek.

Elindult az előregisztráció a Szent István-terem látogatói számára. Augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Budavári Palota újjászületett terme, a belépés ingyenes. Minden nap 10 órától negyedóránként indulnak a rövidített csoportos tárlatvezetések.

Újabb teljesen elektromos hajtású autóbuszt tesztel a BKK. A környezetbarát midibusszal augusztus 9. és 22. között találkozhatnak a fővárosiak a 15-ös, a 16-os, a 27-es, a 102-es és a 158-as vonalon.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×