eur:
394.89
usd:
364.03
bux:
65575.79
2024. március 19. kedd Bánk, József

Viharos vasárnap hozott új "időszámítást" Magyarországon – a nap hírei

Mától már lehetséges a harmadik, emlékeztető vakcina felvétele, emellett a még be nem oltott idősek oltási akciója is megkezdődött. Csak a biztonságos és sikeres euró-bevezetést nevezte elfogadhatónak a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A viharok miatt több mint 500 helyre riasztották a tűzoltókat.

Mától már lehetséges a harmadik, emlékeztető oltás felvétele. Erre a www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban ezt elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlotta. A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt. Közben szintén ma kezdődött a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket. Még 470 ezren vannak azok az idősek, akik eddig nem kérték a vakcinát.

Augusztustól tíz újabb egyetem csatlakozik a modellváltó intézmények közé. A Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem működik mától alapítványi fenntartásban. Megalakul a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézmény a Tokaj-Hegyalja Egyetem, illetve az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül az Eszterházy Károly Egyetem.

Csak a biztonságos és sikeres euró-bevezetést nevezte elfogadhatónak a Magyar Nemzeti bank elnöke. Matolcsy György a magyarnemzet.hu-n megjelent írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt. Mint mondta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak. Matolcsy György úgy fogalmazott: a forint 75. születésnapján kötelező mérlegre tenni a magyar forint kivezetésének és a közös euró bevezetésének dilemmáját. Az MNB elnöke szerint forinttal jobban lehetett kezelni a 2020/2021-es válságot, mint az euróval. Úgy vélte: az eurózónánál gyorsabb a magyar gazdaság újraindítása.

Megkötötték a szerződést a 3-as metróvonal alagútfelújítására, ezzel elhárult a jogi akadálya a metrófelújítás tervek szerinti befejezésének – közölte a BKV. A közlekedési társaság szerint a Swietelsky Vasúttechnika Kft-vel történt szerződéskötés egy csaknem másfél éve tartó egyeztetéssorozat, valamint hatósági vizsgálatok és jóváhagyások folyamatára tett pontot és mérföldkő, hogy a 3-as metróvonal felújítása az európai uniós támogatás elszámolhatósági időszakán belül megvalósulhasson.

Országszerte több mint 500 esethez riasztották a tűzoltókat a viharokkal összefüggésben, jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese elmondta: elsősorban már inkább a Dunától keletre: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kaptak hívásokat. Korábban sok riasztást kaptak még Baranya és Csongrád-Csanád megyében is. Dóka Imre hozzátette: a leszakadt vezetékek miatt több megyében áramkimaradások is voltak. A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot.

Romániában tovább enyhítették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat, ugyanakkor módosultak a beutazókra vonatkozó karanténszabályok. Vasárnaptól a korábbi 2500-ról 75 ezerre emelték a szabadtéri fesztiválok létszámkorlátozását. A korábbi 100-ról 500-ra emelkedett a tüntetéseken engedélyezett maximális létszám. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt bejelentette: közigazgatási bíróságon támadja meg a szerdán elfogadott kormányhatározat erre vonatkozó rendelkezését. A párt szerint semmilyen járványügyi szempont nem indokolja, hogy a szabadtéri koncertekre akár 75 ezer néző is bemehet, míg a tüntetéseken továbbra is legfeljebb ötszázan vehetnek részt.

Újabb 34 helyszínnel bővült a világörökségi lista a kínai UNESCO-tanácskozáson. Utolsóként a dunai limes németországi, ausztriai és szlovákiai szakaszát ismerték el világörökségként. Modellértékűként ismertek el három objektumot, a kínai nagy falat és két elefántcsontparti nemzeti parkot. Egy helyszín - Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze - elvesztette világörökségi státuszát az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt. Egyelőre nem került fel a veszélyben lévő helyszínek listájára sem Budapest, sem Velence, sem az ausztráliai Nagy-korallzátony.

Újraválasztották Iszmáil Haníjét a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász politikai irodájának vezetőjévé, és ezzel a mozgalom élére. Iszmáil Haníje 2025-ig töltheti be a tisztséget. Vasárnap a tanács a politikai iroda elnökhelyetteséről, és a hivatal többi tagjáról is voksolt, s ezzel lezárult a Hamász belső tisztújítása. Az iszlamista Hamász 2007 óta uralja a Gázai övezetet, miután fegyveres hatalomátvételt hajtott végre a ciszjordániai Rámalláhból irányított Palesztin Hatóság, és az azt irányító Fatah párt helyi tisztviselőivel szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×