eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Változóban a kivándorlási és hazaköltözési trendek

Tavaly is folytatódott az elmúlt években tapasztalt trend: többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak – tájékoztatta az InfoRádiót a Központi Statisztikai Hivatal. A kiköltözők közül egyre többen választják Ausztriát.

Tavaly mintegy 19 ezer magyar hagyta el Magyarországot, ez kétezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban – mondta az InfoRádiónak Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási- és Népesedésstatisztikai Főosztály vezetője. A jelentős csökkenést a koronavírus-járvány és a brexit egyaránt befolyásolta.

Továbbra is a fiatalok próbálnak külföldön szerencsét, a kivándorlók 70 százaléka 40 évesnél fiatalabb, felük pedig még a 30. életévüket sem töltötte be. Jellemzően nőtlenek, hajadonok, és tanulni vagy dolgozni akarnak külföldön. A Magyarországot elhagyók közül tavaly többen választották új otthonnak Ausztriát, míg a másik két jellemző célországba, Nagy-Britanniába és Németországba a korábbinál kevesebben költöztek.

2020-ban a visszaköltözők száma meghaladta a kivándorlókét: 23 ezer korábban kivondorolt állampolgár költözött haza, ami 2019-hez, vagyis az egy évvel korábbi számokhoz képest nem mutat növekedést, a megtorpanás nyilvánvalóan a koronavírus-járvány számlájára írható. Az adatok szerint az elmúlt években megfordult a trend,

többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak

– magyarázta a KSH főosztályvezetője. Felidézte, a 2010-es évek elején, a gazdasági válságot, illetve a német és az osztrák munkaerő-piaci nyitást követően jelentősen nőtt a külföldre költözők száma, a tetőzés 2015 körül alakult. Mindez azóta fokozatosan csökken, a visszavándorlóknak a száma pedig egy folyamatos növekvő tendenciát mutat, de Kovács Marcell megjegyezte: a nemzetközi népességvándorlás nehezen mérhető, valószínűleg alábecsülik a ki- és a visszaköltözők számát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×