INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

ksh

kiköltözés

hazatérés

ksh

kovács marcell

költözés

népesség

statisztika

brexit

koronavírus

Változóban a kivándorlási és hazaköltözési trendek

Változóban a kivándorlási és hazaköltözési trendek

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Tavaly is folytatódott az elmúlt években tapasztalt trend: többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak – tájékoztatta az InfoRádiót a Központi Statisztikai Hivatal. A kiköltözők közül egyre többen választják Ausztriát.

Tavaly mintegy 19 ezer magyar hagyta el Magyarországot, ez kétezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban – mondta az InfoRádiónak Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási- és Népesedésstatisztikai Főosztály vezetője. A jelentős csökkenést a koronavírus-járvány és a brexit egyaránt befolyásolta.

Továbbra is a fiatalok próbálnak külföldön szerencsét, a kivándorlók 70 százaléka 40 évesnél fiatalabb, felük pedig még a 30. életévüket sem töltötte be. Jellemzően nőtlenek, hajadonok, és tanulni vagy dolgozni akarnak külföldön. A Magyarországot elhagyók közül tavaly többen választották új otthonnak Ausztriát, míg a másik két jellemző célországba, Nagy-Britanniába és Németországba a korábbinál kevesebben költöztek.

2020-ban a visszaköltözők száma meghaladta a kivándorlókét: 23 ezer korábban kivondorolt állampolgár költözött haza, ami 2019-hez, vagyis az egy évvel korábbi számokhoz képest nem mutat növekedést, a megtorpanás nyilvánvalóan a koronavírus-járvány számlájára írható. Az adatok szerint az elmúlt években megfordult a trend,

többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak

– magyarázta a KSH főosztályvezetője. Felidézte, a 2010-es évek elején, a gazdasági válságot, illetve a német és az osztrák munkaerő-piaci nyitást követően jelentősen nőtt a külföldre költözők száma, a tetőzés 2015 körül alakult. Mindez azóta fokozatosan csökken, a visszavándorlóknak a száma pedig egy folyamatos növekvő tendenciát mutat, de Kovács Marcell megjegyezte: a nemzetközi népességvándorlás nehezen mérhető, valószínűleg alábecsülik a ki- és a visszaköltözők számát is.

Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Kapcsolódó hang

Változóban a kivándorlási és hazaköltözési trendek
 
Több a visszaköltöző, mint a kivándorló – Kovács Marcell, KSH
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018