eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Változóban a kivándorlási és hazaköltözési trendek

Tavaly is folytatódott az elmúlt években tapasztalt trend: többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak – tájékoztatta az InfoRádiót a Központi Statisztikai Hivatal. A kiköltözők közül egyre többen választják Ausztriát.

Tavaly mintegy 19 ezer magyar hagyta el Magyarországot, ez kétezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban – mondta az InfoRádiónak Kovács Marcell, a KSH Népszámlálási- és Népesedésstatisztikai Főosztály vezetője. A jelentős csökkenést a koronavírus-járvány és a brexit egyaránt befolyásolta.

Továbbra is a fiatalok próbálnak külföldön szerencsét, a kivándorlók 70 százaléka 40 évesnél fiatalabb, felük pedig még a 30. életévüket sem töltötte be. Jellemzően nőtlenek, hajadonok, és tanulni vagy dolgozni akarnak külföldön. A Magyarországot elhagyók közül tavaly többen választották új otthonnak Ausztriát, míg a másik két jellemző célországba, Nagy-Britanniába és Németországba a korábbinál kevesebben költöztek.

2020-ban a visszaköltözők száma meghaladta a kivándorlókét: 23 ezer korábban kivondorolt állampolgár költözött haza, ami 2019-hez, vagyis az egy évvel korábbi számokhoz képest nem mutat növekedést, a megtorpanás nyilvánvalóan a koronavírus-járvány számlájára írható. Az adatok szerint az elmúlt években megfordult a trend,

többen költöztek vissza Magyarországra, mint ahányan kivándoroltak

– magyarázta a KSH főosztályvezetője. Felidézte, a 2010-es évek elején, a gazdasági válságot, illetve a német és az osztrák munkaerő-piaci nyitást követően jelentősen nőtt a külföldre költözők száma, a tetőzés 2015 körül alakult. Mindez azóta fokozatosan csökken, a visszavándorlóknak a száma pedig egy folyamatos növekvő tendenciát mutat, de Kovács Marcell megjegyezte: a nemzetközi népességvándorlás nehezen mérhető, valószínűleg alábecsülik a ki- és a visszaköltözők számát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×