eur:
393.18
usd:
367.85
bux:
66029.88
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: police.hu

Új traffipaxokat vásárol a rendőrség - bajban lesznek a gyorshajtók

Mozgás, azaz menet közbeni mérésre is alkalmas sebességmérő készülék vásárlását tervezi a rendőrség, rögtön 40 darabot. A hírrel összefüggésben felmérték, jelenleg hányféle készülék bevonásával bünteti a gyorshajtókat a magyar rendőrség.

A sebességmérő eszközöket többféleképpen is lehet csoportosítani, a Vezess.hu először a használati helyet vette figyelembe, hiszen közlekedőként leginkább így találkozunk velük.

Felvétel indul!

Az utakra épített 134 „kapun”, összesen 365 kamerával dolgoznak a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat fix telepítésű kamerái, rendőri zsargonban ezek a „fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pontok” (fixKKEP). Ezeken ARH CAM-FIX típusú kamerák találhatók.

Rokonaik az ARH CAM-S1 típusú kamerák, ezekből 160 db van állományban, ugyancsak a VÉDA részét képezik, de változtatható helyű (vhKKEP), azaz mobil eszközökről van szó.

A fentieken túl szolgálatban van még 29 db FámaLézer III. VHT-507/DVRM-G típusú sebességmérő is.

Elvi kérdés

A közúti „járműsebesség-mérő készülékek”, traffipaxok működési elvük alapján lehetnek radarosak, lézeresek, képelemzésen alapulók, vagy más mérési technológiát alkalmazók.

A radarosok vagy keskeny sávot ellenőrzők, vagy a járműkövetéshez szükséges nagy látószögű ellenőrző eszközök; a lézeresek pontlézert használók vagy pásztázó technológián alapulók, a képelemzésen alapulók ellenőrizhetnek egy legfeljebb 4 forgalmi sávos keresztmetszeten áthaladó járműforgalmat, vagy egy nagyobb területet is figyelhetnek.

A használati módot tekintve lehetnek járműbe beszerelt, tartószerkezetre fixen rögzített, vagy hordozható, illetve mobil eszközök.

Erről nem szól a fáma

A változtatható helyű VÉDA-mérők és a FámaLézerek pontlézeres technológiát használnak, az előbbiek kizárólag álló helyzetben használhatók, utóbbiak menet közbeni, tehát akár autóból való ellenőrzésre is hitelesítettek.

A kapukon látható fixKKEP-k kizárólag az alattuk lévő egyetlen forgalmi sávon zajló forgalom ellenőrzését végzik, egy-egy ellenőrzési helyen, „kapun” minden sávot egy mérőeszköz figyel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×