eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága által ezen a napon, 2021. február 14-én közreadott fotón a Nyugati pályaudvar csarnokának felújított tetőszerkezete látható. A műemlék épület felújítását a Magyar Építő Zrt. végzi.
Nyitókép: MTI/MÁV

Vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar

Végéhez értek az egy hónapos felújítási munkák – közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a munkálatok helyszínén.

Vitézy Dávid kifejtette: az elmúlt egy hónapban a pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át a pályák állapotának javítása, a biztonsági berendezések, távközlési és áramellátási rendszerek korszerűsítése, összességében a pontosabb, megbízhatóbb működés érdekében.

A csarnokot az utazók a nyár végén vehetik birtokba sokkal színvonalasabb környezettel és új utastájékoztatási rendszerrel – tette hozzá.

A vezérigazgató megjegyezte, a pályaudvart tovább kell fejleszteni, hiszen Budapest környékén óriási igény van arra, hogy többen közlekedjenek vonattal. Modellezésük szerint a napi 50 ezres utasszám 20 év alatt 100 ezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám megközelítheti a 40 milliót a következő évtizedekben.

A kapacitások bővítése és a növekvő igények kiszolgálása érdekében a kormány megbízásából a BFK a MÁV-val együtt még az idén kiírja azt a nemzetközi tervpályázatot, amely a 2030-as Nyugati pályaudvart „megálmodja” – jelentette be Vitézy Dávid.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette:

  • több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le,
  • 3 kilométeren kicserélték a síneket,
  • 5 kilométeren a felsővezetéket.

A fejlesztés keretében egy olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területén a vakok és gyengén látók közlekedését segíti.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az emeletes KISS vonatok, év végére már 19 darab ilyen jármű áll az utasok rendelkezésére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, a megújult közlekedési csomópontok előcsalják azokat az emlékeket, amikor szabadon lehetett utazni és arra ösztönzik az embereket, hogy útra keljenek és bejárják „ezt a csodálatos országot”.

A kormány célja – a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és újak teremtése mellett – a közszolgáltatások színvonalának javítása,

jelentette ki a kormányszóvivő. Hozzátette: a naponta átlagosan 500-nál több vonatot fogadó Nyugati pályaudvar esztétikai és infrastrukturális felújítását ezért is tartja fontosnak.

Arra is kitért, hogy Málta után Magyarországon oltották be másodszor is a legtöbb embert, ami hozzájárul ahhoz, hogy az ország megtarthassa a nemrég visszanyert szabadságát. Magyarország Európa legbiztonságosabb országai közé tartozik, újra tud indulni az ország, a gazdaság és a turizmus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×