eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Lovely granddaughter walking with senior woman holding stick in park and wearing mask for safety against covid-19. Happy old grandmother enjoying walking in park with girl. Smiling elderly woman with happy caregiver in park relaxing after quarantine due to coronavirus outbreak and lockdown.
Nyitókép: Ridofranz/Getty Images

Gyűjtik a járvány felemelő tanulságait – bárki elmesélheti a történetét

A koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira fókuszál a Médiaunió Alapítvány idei kampánya. A Felemelő történetek elnevezésű pályázat június óta tart, a részletekről Kardos Ferencet, a Médiaunió ügyvezetőjét kérdezte az InfoRádió.

A Médiaunió Alapítvány minden évben meghatároz egy témát, amelynek kapcsán országos társadalmi célú kampányt indít. A kurátorok tavalyi döntése értelmében

idén a koronavírus-járvány pozitív tanulságait, tapasztalatit szeretnék összegyűjteni, próbálva megtalálni és megőrizni azt a jót, amit a számtalan fájdalom, szenvedés és lemondás mellett az emberek átéltek

– fogalmazott az InfoRádiónak Kardos Ferenc. Az alapítvány tehát olyan történeket vár, amelyek üzenete pozitív. A beérkezett pályaműveket egy szakmai zsűri fogja elbírálni, és a legjobbakból – pontos számuk egyelőre nem eldöntött – kisfilmeket fognak forgatni, amelyek bemutatását az őszi hónapokra tervezik – tette hozzá a Médiaunió ügyvezetője.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakember kiemelte: az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány mindannyiunk életét befolyásolta, és nem jó irányba. Nagyon sok esetben a traumák feldolgozása még mindig tart, éppen ezért az alapítvány arra törekszik, hogy ebben megtalálja a jót. Hogy megkeressék azt, amit tovább lehet vinni, mert azért a számtalan rossz hír mellett olyan történeket is szép számmal lehet hallani, amelyek erőt tudnak adni még a legnehezebb hónapokban is. „Az emberek összefogását, a családok összetartását, ahogy ismeretlenek segítettek egymásnak”. Kardos Ferenc megjegyezte, sokszor egészen elképesztő történekek érkeznek a felemlelotortenetek.hu oldalra, amelyeket érdemes megőrizni az utókor számára.

Mint elárulta, a legtöbb történet a családon belüli összetartásról szól, amikor gyerekek és szülők kerültek egymáshoz közelebb, vagy testéverek között erősödött meg a kapcsolat. Olyan is akadt, hogy házastársak egészen extrém körülmények között álltak ki egymás mellett, és bizonyították, hogy lehet számítani a másikra. Kaptak olyan történetet is, hogy egy ötgyerekes színészcsalád vált munkanélkülivé egyik pillanatról a másikra, és úgy kellett feltalálniuk magukat – ebben az esetben az édesapa elment segédmunkásnak, mindenféle feladatot elvállalt, hogy a családját el tudja tartani, és végül aztán ez a helyzet hozott számukra olyan lehetőségeket – egy online előadás formájában, majd azt kibővítve –, hogy újra fel tudták építeni magukat – ismertette a Médiaunió ügyvezetője.

Az alapítvány július 31-ig várja a történeteket.

Ezt követően a zsűri augusztus hónap során fogja kiválasztani azokat, amelyeket szeretnének megfilmesíteni, illetve sajtókampányt építeni rájuk. Kardos Ferenc végezetül megjegyezte, a felemlelotortenetek.hu-t július 31-e után is érdemes lesz meglátogatni, mert a határidő után is várják a pályázatokat. „Szeretnénk ezeket a történeket megőrizni, az utókor számára, hogy a tanulságok ne csak néhány hónapig maradjanak meg, hanem sokkal tovább” – ismételte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×