eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Lovely granddaughter walking with senior woman holding stick in park and wearing mask for safety against covid-19. Happy old grandmother enjoying walking in park with girl. Smiling elderly woman with happy caregiver in park relaxing after quarantine due to coronavirus outbreak and lockdown.
Nyitókép: Ridofranz/Getty Images

Gyűjtik a járvány felemelő tanulságait – bárki elmesélheti a történetét

A koronavírus-járvány társadalmi tanulságaira fókuszál a Médiaunió Alapítvány idei kampánya. A Felemelő történetek elnevezésű pályázat június óta tart, a részletekről Kardos Ferencet, a Médiaunió ügyvezetőjét kérdezte az InfoRádió.

A Médiaunió Alapítvány minden évben meghatároz egy témát, amelynek kapcsán országos társadalmi célú kampányt indít. A kurátorok tavalyi döntése értelmében

idén a koronavírus-járvány pozitív tanulságait, tapasztalatit szeretnék összegyűjteni, próbálva megtalálni és megőrizni azt a jót, amit a számtalan fájdalom, szenvedés és lemondás mellett az emberek átéltek

– fogalmazott az InfoRádiónak Kardos Ferenc. Az alapítvány tehát olyan történeket vár, amelyek üzenete pozitív. A beérkezett pályaműveket egy szakmai zsűri fogja elbírálni, és a legjobbakból – pontos számuk egyelőre nem eldöntött – kisfilmeket fognak forgatni, amelyek bemutatását az őszi hónapokra tervezik – tette hozzá a Médiaunió ügyvezetője.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakember kiemelte: az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány mindannyiunk életét befolyásolta, és nem jó irányba. Nagyon sok esetben a traumák feldolgozása még mindig tart, éppen ezért az alapítvány arra törekszik, hogy ebben megtalálja a jót. Hogy megkeressék azt, amit tovább lehet vinni, mert azért a számtalan rossz hír mellett olyan történeket is szép számmal lehet hallani, amelyek erőt tudnak adni még a legnehezebb hónapokban is. „Az emberek összefogását, a családok összetartását, ahogy ismeretlenek segítettek egymásnak”. Kardos Ferenc megjegyezte, sokszor egészen elképesztő történekek érkeznek a felemlelotortenetek.hu oldalra, amelyeket érdemes megőrizni az utókor számára.

Mint elárulta, a legtöbb történet a családon belüli összetartásról szól, amikor gyerekek és szülők kerültek egymáshoz közelebb, vagy testéverek között erősödött meg a kapcsolat. Olyan is akadt, hogy házastársak egészen extrém körülmények között álltak ki egymás mellett, és bizonyították, hogy lehet számítani a másikra. Kaptak olyan történetet is, hogy egy ötgyerekes színészcsalád vált munkanélkülivé egyik pillanatról a másikra, és úgy kellett feltalálniuk magukat – ebben az esetben az édesapa elment segédmunkásnak, mindenféle feladatot elvállalt, hogy a családját el tudja tartani, és végül aztán ez a helyzet hozott számukra olyan lehetőségeket – egy online előadás formájában, majd azt kibővítve –, hogy újra fel tudták építeni magukat – ismertette a Médiaunió ügyvezetője.

Az alapítvány július 31-ig várja a történeteket.

Ezt követően a zsűri augusztus hónap során fogja kiválasztani azokat, amelyeket szeretnének megfilmesíteni, illetve sajtókampányt építeni rájuk. Kardos Ferenc végezetül megjegyezte, a felemlelotortenetek.hu-t július 31-e után is érdemes lesz meglátogatni, mert a határidő után is várják a pályázatokat. „Szeretnénk ezeket a történeket megőrizni, az utókor számára, hogy a tanulságok ne csak néhány hónapig maradjanak meg, hanem sokkal tovább” – ismételte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×