eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

MOK: már az orvosok 5-10 százalékának távozása is súlyos működési zavart okozna

Tárgyalást kezdeményez Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével, és munkacsoportok felállítását kéri a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet szerint kormányrendeletekkel némileg korrigálták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hibáit, de továbbra is számos pontot kell rendezni. A MOK elnöksége levélben foglalta össze a legfőbb problémáit.

Kincses Gyula az InfoRádiónak nyilatkozva elsőként is leszögezte, hogy „a hirtelen felindulásból és egyeztetés nélkül megkapott” jogállási törvényen az orvosi kamara számtalan módosítást tudott elérni, köszönhetően az országos kórház-főigazgató nyitottságának. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ugyanakkor egy újabb levélben foglalta össze, hogy melyek azok a pontok, amelyek további módosításra szorulnának.

Az elnök szavai szerint a legnagyobb problémát az ügyelet jelenti. Az új szabályrendszer szerint ugyanis az ügyeletben egy dolgozó a 70 százalékát kapja annak az órabérnek, amit normál munkaidőben eltölt.

„Teljesen elképzelhetetlen,

érzelmileg és etikailag is tarthatatlan az, hogy túlmunkáért, éjszakai munkáért valaki kevesebbet kap, mint a normál munkaidőben”

– emelte ki. A MOK arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes intézményekben az ügyelet utáni kötelező pihenőidőt is levonják a bérből, tehát a szabályozás túl nagy teret ad a helyi igazgatásnak, átláthatatlanná téve az ügyeleti bérezést.

Ugyancsak problémásnak tartják, hogy nem jelent meg kormányrendelet az összeférhetetlenségről, így nem tudni annak a szabályozását, hogyan lehet – vagy nem lehet – köz- és magánellátást végezni. "A másodállások engedélyeztetése nem történt meg, és a kollégák nem kaptak választ arra, hogy akkor szabad, vagy nem szabad" – fogalmazott Kincses Gyula.

Kiemelte: a járványidőszakban egyrészt az egészségügyi dolgozok – érthető okokból és szükségszerűen – ide-oda voltak vezényelve, és az „iszonyú lelki teher alatt” nem a jogszabályban előírt pontszerző tanfolyamok elvégzésével voltak elfoglalva, másrészt a szervezők sem minden esetben tudtak átállni online tanfolyamokra. Ezért ennek a felülvizsgálatát is kéri a Magyar Orvosi Kamara.

„Számtalan ilyen ügy van, és most már erről nem levelezni kellene, hanem tárgyalni”

– mondta Kincses Gyula, és hozzátette: abban reménykedik, hogy Kásler Miklós engedélyt ad Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak, hogy kezdjen tárgyalásokat, és majd ennek az eredményét szentesíti a miniszter.

A MOK elnöke szerint rossz állapotban van a szakma, fáradt, ugyanakkor kiábrándult és feszültségekkel terhes, és ha nem történik előrelépés, akkor sok pályaelhagyás következhet. Már 5-10 százalék távozása is olyan veszteség, amely komoly működési zavart tud okozni.

Hálapénzkisokos

Kincses Gyula arra is kitért: a MOK teljes mértékben egyetért, hogy el kell kezdeni a paraszolvencia tilalmának ellenőrzését. „Ha kiteszik valahová, hogy maximum 70 km/óra, akkor azt csak akkor fogják betartani, ha tudják az autósok, hogy elképzelhető, hogy lesz ott traffipax is” – érvelt a szakember.

Szerinte az ellenőrzéssel semmi baj, inkább a kommunikációjával van gond, hiszen a különféle közösségi felületeken öngerjesztő álhírek terjedtek el, amit a kormányzat és az egészségügyi irányítás nem tett rendbe. A kamara ennek érdekében készített egy kisokost, amiből egyebek mellett az is kiderül, hogy milyen esetben és kiken lehet megbízhatósági vizsgálatot végezni.

Háziorvosokon és vállalkozókon például nem lehet – még bírói engedéllyel sem – titkosszolgálati eszközöket alkalmazni – jegyezte meg a MOK-elnök. Vagyis az ellenőr egyetlen eszköze a testkamera, amivel rögzítheti a beszélgetést. Kincses Gyula azt mondta, a tudomásuk szerint eddig két ilyen ellenőrzésre került sor: az egyiken egy sportorvos megbukott, miután anélkül adott ki versenyengedélyt – némi készpénz fejében –, hogy látta volna a sportolót, a másikon viszont egy „nagyon korrupcióveszélyes” helyen, egy krónikus osztályon a főorvos hajthatatlan volt pénzért „bevállalni bármit”.

A MOK elnöke hozzátette: fontos, hogy az ellenőrzések során kockázatelemzés alapján a halmozott eseteket, nagysúlyú ügyeket keresik, ezzel pedig egyetértenek, mert a hálapénz egy olyan teher az egészségügyben, amivel nincs megújulás és tisztességes viszony.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×