INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

előválasztás

ellenzék

rotyis bálint

pulai andrás

Szavazók sorban állnak az Előválasztás: Indul a szavazás címmel tartott sajtótájékoztató után az Örs Vezér téren 2019. június 20-án.

Elemzők az előválasztásról: nem egyértelmű, hogy az történik-e, amit az ellenzék ígért

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Rotyis Bálint (Nézőpont) szerint a politikusok mozgásában a "túlélés" és az egyéni szempont jelentős szerepet játszik, Pulai András (Publicus) úgy látja, a választók nem csinálnak "rendszerszintű problémát" abból, kire hogyan szavazhatnak majd.

Mint az Infostart korábban hírt adott róla, úgy tűnik, hogy a DK-ban kénytelen folytatni politikusi pályafutását az MSZP volt elnöke, Molnár Gyula, és egy másik szocialista képviselő, Szakács László.

Az InfoRádiónak nyilatkozó elemzők megosztottak a kérdésben, hogy a választók hogyan reagálnak az előválasztás körüli hasonló bonyodalmakra.

"Az MSZP hajdan sokmilliós szavazótábora és a párt által megszerezhető pozíciók száma az elmúlt 15 évben folyamatosan csökken, miközben a DK aktívan toboroz" – idézte fel a fent említett két politikus "átigazolásának" előzményeit Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője. "A Demokratikus Koalíció egy sikeresebb tömörülés, több és erősebb pozíciót tud kínálni, mint az MSZP,

ez lehet a személyes szempont, a politikus túlélése.

A másik a pártérdek, hogy bár itt az ellenzék összefogásról beszélt, ne felejtsük el, hogy a tét az is, ki lesz a legerősebb a parlamentben, kinek mennyi mandátuma lesz. Azzal, hogy a DK ezt a két politikust át tudta csábítani, és esetleg képesek lesznek megnyerni az előválasztást, később a választást, a párt azt tudja mondani, hogy van két plusz mandátuma, míg az MSZP-nek mínusz kettő."

A legelkötelezettebb ellenzéki szavazókat nyilván nem tántorítják el az ilyen ügyek, a többieket azonban szerinte nagyon is.

"Azt látják, hogy viták vannak,

füstös szobákban megkötött háttéralkuk, tehát nem az történik, amit az ellenzéki pártok eredetileg meghirdettek."

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója sem tartja meglepőnek, hogy például Molnár Gyula átigazol a DK-hoz.

"Tudjuk, hogy vannak más elképzelései, szívesen lenne XI. kerületi polgármester, nem tudom kizárni, hogy azt gondolja, a polgármesterség felé vezető út talán pont ez, hogy mind a két baloldali párttal jóban van, talán az egyikkel kicsit jobban is, mint a másikkal korábban, hiszen a DK-s polgármester nem fog indulni a következő ciklusban, és így könnyebben tud DK-s jelölt lenni, ha már egyszer jóban van a DK-frakcióval. Szóval szerintem a szereplők mozgása nem túl meglepő az egyéni ambíciók fényében."

Azt viszont nem gondolja Pulai András, hogy az ellenzéki szavazókat túlságosan zavarnák az ilyen ügyek.

"Azt soha, senki nem mondta, hogy a választók döntenek arról, hogy ki indul el,

az az egyéni jelöltek egyéni ambícióinak és az őket indító pártok szándékainak, lehetőségeinek függvénye. Akik az étlapra felkerülnek, azok közül lehet választani. De nem látjuk, hogy a választók ebből a kérdésből rendszerszintű problémát csinálnának" – ecsetelte.

Maga Molnár Gyula egyébként az ATV-ben azt mondta, az előválasztás egy kiváló dolog, de ha ezt "így csinálják", akkor pont azt veszítik el, ami miatt Karácsony Gergely nyert két évvel ezelőtt Budapesten.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

MSZP-DK-jelöltcsábítások - elemzők
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018