eur:
395.63
usd:
364.5
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felszólal a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tóth Bertalan: az nem fér bele, hogy egy rivális pártba menjenek a jelöltjeink

Az MSZP–Párbeszéd csaknem 60 helyen fog jelöltet állítani az előválasztáson, és az LMP-vel kötött megállapodás értelmében első körben 23 választókerületben lesznek közös jelöltek – hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, amelyen az előválasztás mellett, a DK és a Jobbik megállapodása, valamint az MSZP-s kizárások is szóba kerültek.

Legitim dolog, hogy a Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát, a Jobbik pedig Jakab Pétert szeretné miniszterelnök-jelöltnek, és a két párt előválasztási megállapodása nem feszíti szét az ellenzéki hatpárti együttműködést – hangsúlyozta az MSZP pártelnöke.

Tóth Bertalan szerint érthető, hogy a választópolgároknak az az elvárásuk, hogy teljes összefogás legyen, és csak az számítson, hogy „Orbán menjen, és legyen változás Magyarországon”, ugyanakkor

a politika természetéből mégiscsak az következik – főként egy ilyen „sokszínű történetben” –, hogy vannak pártérdekek.

A szocialista politikus egyáltalán nem bánja, ha ezek a folyamatok már most előjönnek, és nem az esetleges választási győzelem után, kormányalakításkor kell velük szembenézniük.

Hozzátette: a DK–Jobbik-megállapodás annak is betudható, hogy a felmérések szerint másfél százalékkal nőtt az MSZP–Párbeszéd támogatottsága, így a szövetség komoly kihívója lett a két másik pártnak. Leszögezte, az előválasztás valós előválasztás lesz, küzdelemmel, mozgósítással. Voltak olyan képviselőjelöltjeik, akik ebben a versenyhelyzetben nem az MSZP stratégiáját tartották elsődlegesnek, a frakcióválasztás azonban szerinte egyéni döntés.

„Mi abban hiszünk, hogy Karácsony Gergellyel lehet kormányt váltani, őt szeretnénk hozzásegíteni az előválasztási győzelemhez. Tehát

nem fér bele, hogy egy rivális versenytárs csapatába menjenek jelöltjeink a mi támogatásunkkal,

mert ez sérti a stratégiai célunkat, és a meggyőződésem szerint ez veszélyezteti a kormányváltást, és ezért kellett nagyon határozottan és gyorsan lépni” – fogalmazott Tóth Bertalan.

Molnár Zsolt pártigazgató cáfolta azokat az információkat, miszerint Molnár Gyula és Szakács László kizárása kilépési hullámot indított volna el az MSZP-ben. Mint mondta, érdemi mozgás nem történt, sőt, többen lépnek be a szocialista pártba, mint ahányan ki. Se a XI. kerületi pártszervezet nem kívánt feloszlani, se a Hajdú-Bihar megyei, tehát ezek mind erősen téves információk voltak – tette hozzá.

A háttérbeszélgetésen reagáltak arra is, miszerint a Karácsony Gergely által életre hívott 99 Mozgalom a pártok olvasztótégelye lenne. Molnár Zsolt szerint a 99 Mozgalom nem egy alternatív párt, hanem a civil szakmaiság és a kormányzóképesség megerősítésének mozgalma. A szocialista pártigazgató úgy fogalmazott, az, hogy egy új pártról lenne szó, rövid távon nem reális, de az, hogy Karácsony Gergely letéteményese egy baloldali zöld együttműködésnek, amelynek ez a három párt (Párbeszéd, MSZP, LMP) része lesz, nagyon is.

Az összefogás közös országos listájával kapcsolatban elhangzott: ez az előválasztás után lesz aktuális, az MSZP azt szeretné, ha számítana az összeállításában az előválasztás eredménye, ebben azonban jelenleg még nincs egységes álláspont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×