INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

parkolás

parkolási díj

kormányinfo

koronavírus

Nagy változás vár keddtől az autósokra

Nagy változás vár keddtől az autósokra

Milliárdos bevételkiesést jelentett Budapestnek és a többi városnak is, hogy a kormány ingyenessé tette a parkolást a veszélyhelyzetben. A megyei jogú városok esetében is az éves költségvetésből 100 milliós nagyságrendű bevétel hiányzik emiatt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása szerint, miután az ország a pünkösdi hétvégén el fogja érni az 5 millió beoltott, új intézkedések lépnek hatályba. Ezek egy részéről a kormány a szerdai napon már döntést hozott, köztük arról is, hogy

a vasárnap éjfélkor amúgy is lejáró ingyenenes parkolást nem hosszabbítják meg.

„Pünkösd hétfőn még nyilván ingyenes a parkolás, de jövő hét keddtől az ingyenes parkolás megszűnik, tehát azért ismételten fizetni kell” – fogalmazott a kancelláriaminiszter a Kormányinfón.

Ismeretes, a koronavírus-járvány első hullámában, 2020 áprilisától szüntették meg a közterületi parkolási díjakat. Az indoklás az volt, hogy a védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása, és mivel a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját.

A javuló adatok miatt 2020. július és november között megszűnt a veszélyhelyzet, ezzel együtt az ingyenes közterületi parkolás lehetősége is, amelyet a pandémia újabb hulláma miatt, 2020 novemberétől ismét bevezettek, és ez azóta is tartott.

„Itt volt már az ideje”

Balog Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke a napokban úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy az ingyenes parkolás megszüntetésének itt lenne már az ideje, amely kormányzati intézkedésnek a főváros egyébként sem látta értelmét. Mint fogalmazott,

„igazi hungarikum” volt, hogy a koronavírus-járványt ingyenes parkolással kívánták kezelni, ami ráadásul ellentétesen is hat.

„Tavaly tavasszal is már bebizonyosodott, hogy emiatt nehezebben lehetett parkolni, miközben növekszik a forgalom a belvárosi kis utcákban.”

Nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is okozott konfliktusokat az ingyenes közterületi parkolás. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nemrégiben szintén jelezte, hogy örülne, ha ismét kellene fizetni a parkolásért. Schmidt Jenő elnök az InfoRádiónak hangsúlyozta: „megértettük, hogy ez opció volt arra vonatkozóan, hogy az emberek külön tudjanak közlekedni, de ez elmúlt, így nagyon jó döntés lesz, ha visszavonásra kerül.” Szerinte

ádáz csata folyik a helyekért, ezért van jelentősége annak, hogy „visszaálljon a rend”.

Milliárdos bevételkiesések

A megyei jogú városok éves bevételének 3-4 százalékát adják a parkolási díjak, amikkel a veszélyhelyzetben nem kalkulálhattak. Döntően ezekből a bevételekből tartják rendben a közterületeket, az így kiesett összeg százmilliós nagyságrendű. Ennél rosszabb a helyzet Budapesten, ugyanis a parkolási díjak elmaradása miatt ott milliárdok hiányoznak a főváros és a kerületek büdzséjéből.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Milliárdos bevételkiesése volt Budapestnek és a többi városnak
 
Kormányinfo – ingyenes parkolás, hitelmoratórium
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018