eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Kullancsinvázió: újabb területekre terjed ki a veszélyhelyzet

A most kezdődő kullancsszezonban különösen fontos az alapos felkészülés a kullancsok elleni védekezésre – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Magyarországon a kullancsoknak 42 faja létezik, többségük csak bizonyos erdei állatokat támad meg, de egy tucat a száma azon kullancsfajoknak, amelyek emberre és a társállatokra egyaránt veszélyt jelentenek – tudta meg az InfoRádió Kapiller Zoltántól.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta, az igazi veszélyt az jelenti, hogy a kullancscsípéssel együtt több mint tíz fertőzőbetegséget is el lehet kapni. Ráadásul ezek olyan betegségek, amelyeknek nincs egységes tünettanuk, nagyban függ a megcsípett személy vagy társállat általános állapotától és aszerint alakítja ki a tünetegyüttest. Például a Lyme-kór kórokozói közül a Borrelia garinii egy kevéssé jó karban lévő embert fertőz meg, akkor szinte biztosan valamilyen idegrendszeri bénulása lesz, de ha ez a kórokozó bejut például egy egész nap a természetben dolgozó erdészbe, annak csak krónikus fejfájást okoz.

"Nagyon nagy a tünettani szórás, ezért rendkívül nehéz az orvosoknak a diagnózis felállítása. Hogy véletlenül se kapjuk el ezeket a betegségeket, a természetben való tartózkodás szabályait be kell tartani,

különben jön a kullancs, támad és megfertőz bennünket"

– figyelmeztetett Kapiller Zoltán.

Ráadásul a veszélyhelyzetet most már ki kell terjeszteni az erdőkön, mezőkön túl a városok kertjeire, közparkjaira is. Példaként említette a hétvégén a fővárosi Erzsébet téren piknikező tömeget, mert ott is a kullancsok lesnek az áldozatukra, és nemcsak a koronavírust lehet elkapni, hanem a fűben megbújó kullancsok is támadhatnak és okozhatnak súlyos betegséget.

A védekezést már a kirándulás előtt meg kell kezdeni – javasolja a szakember. A patikából érdemes beszerezni kullancsriasztó készítményt, amellyel a szabad bőrfelszínt, illetőleg a ruházatot le kell fújni. Minden ilyen megelőző védekezés dacára érhet bárkit kullancscsípés, ezért a kirándulás során egy-másfél óránként az egész testünket át kell vizsgálni, és a hátizsákban legyen kullancseltávolító kanál is, ez az egyetlen egy olyan orvostechnikai eszköz, amely fertőzésveszély-mentesen távolítja el a kullancsot.

"Ez nagyon lényeges, hiszen ha valaki körömmel vagy csipesszel megszorítja a kullancsot, és szakszerűtlenül akarja eltávolítani,

önfertőzést követ el,

hiszen a szorongatás hatására fogja beköpni a kórokozót a kullancs a megcsípett áldozat bőrébe" – mondta Kapiller Zoltán.

A karanténszabályok miatt sokan csoportos kirándulást tesznek a természetben, és fontos felhívni a figyelmet, hogy ez nemcsak a Covid-terjedését segíti. Előfordulhat, hogy elővigyázatlanul valaki nemcsak koronavírussal, hanem Lyme-kórral is megfertőződik. Rendkívül komplex kórképű, életveszélyes állapotokat idézhetnek így elő – figyelmeztetett Kapiller Zoltán.

"Most fokozottan legyenek felelősséggel maguk és a szeretteik iránt, mert az életükről van szó. Aki egyszerre fertőződik meg, annak nincs életesélye" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×