eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Életbe lép a járványügyi korlátozások enyhítésének második szakasza - a nap hírei

Elrendelte a tömeges oltást hétfőtől az országos tisztifőorvos. Csaknem 2 milliárd adag Pfizer vakcinát venne az Európai Bizottság.

Szombaton életbe lép a járványügyi korlátozások enyhítésének második szakasza, miután elérte a 3 és félmilliót a koronavírus ellen beoltottak magyarországi száma. Reggel 5 és este fél 10 között kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Az éttermek zárt tereiben továbbra is csak a személyzet, illetve az elvitelre rendelt ételt átvevők tartózkodhatnak. A legfrissebb Magyar Közlönyben már megjelent a rendelet. Eszerint az eddigi este tíz órai kezdetű kijárási tilalom szombattól este 11-re módosul. Azaz innentől a kijárási tilalom időintervalluma 23 óra és 5 óra közé esik majd.

A miniszterelnök arra számít, hogy a jövő hét közepén elérheti a 4 milliót a beoltottak száma, ők azután már látogathatják a színházakat, mozikat, edzőtermeket, állatkerteket, sporteseményeket. Orbán Viktor a Kossuth rádióban bejelentette azt is: utasítást adott, hogy különítsenek el annyi Pfizer-vakcinát, ami a 16-18 éves korosztály beoltásra elegendő. Beszélt arról is, hogy májusra is megkapják a bértámogatást a vendéglátósok, annak ellenére, hogy kinyithatnak a teraszok. A most módosított 2021-es és a hamarosan benyújtásra kerülő jövő évi költségvetés a gazdaság újraindításáról szól.

Elrendelte a tömeges oltást hétfőtől az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a következő napokban jelentős mennyiségben érkeznek vakcina szállítmányok Magyarországra, ami lehetővé teszi, hogy a regisztráltak az eddiginél nagyobb arányban vehessék fel a védőoltást. Hangsúlyozta: a lakosság átoltottsága meghaladta a 35 százalékot. Megnyílt az online oltási időpontfoglaló rendszer is.

Egy nap alatt 207 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben, újabb 3.427 embernél igazolták a kórokozót. 7 .177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 264 ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 764 ezren kapták el a vírust és több mint 26 ezer 200-an haltak meg a betegségben.

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen. A készülék sok, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő, személyre szabott lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.

Teljes körűen felújítják és bővítik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházát - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: csaknem 3 milliárd forint állami támogatásból megújul a műemléki védelem alatt álló Sipeki villa, és felépül egy többfunkciós szolgáltatóház.

Termeléskorlátozásra kényszerül alkatrészhiány miatt az Audi és a Daimler. Az Audi a neckarsulmi üzemben fogja vissza a termelést az elkövetkező héten, a Daimler pedig azt tervezi, hogy a korábban jelzettnél nagyobb számban foglalkoztatja alkalmazottait részmunkaidőben.

Végső búcsút vettek Törőcsik Maritól. Április 22-én a család szűk körben búcsúzott a nemzet színészétől. Törőcsik Mari végakarata szerint Bokros Levente lelkipásztor beszentelte a művésznő hamvait, amit ezután Pély községnél a Tiszába szórtak. A Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, háromszoros Kossuth díjas színművész 85 évesen, hosszas betegség után múlt pénteken halt meg.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×