eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Oltópont a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. március 28-án.
Nyitókép: Oltópont a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. március 28-án. MTI/Varga György

Kötelező koronavírus-oltás: nagy a megosztottság

Egy felmérés szerint 38 százalék kiáll mellette, de 41 százalék elutasítja.

Szerda reggelig 4,3 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, hogy igényt tartanak a koronavírus elleni védőoltásra, de ez messze van a szakértők által kívánatosnak tartott 80-90 százalékos átoltottságtól. A KSH április 15-én közzétett felmérésnél a lakosság 60 százaléka jelezte biztosra, hogy felvenné az oltást, további 17 százalék bár bizonytalanul, de az oltás mellett foglalt állást.

A népszerűsítő kampány mellett a másik lehetőség az oltás kötelezővé tétele, ennek jogi akadálya nincs, Magyarországon jól működik a gyerekek kötelező védőoltási rendszere. Ezért a Pulzus Kutató legfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára. Viszonylag nagyobb csoport (13 százalék) egyes munkakörökhöz kapcsolódóan elfogadná a kötelező koronavírus-oltást.

A válaszolók 9 százaléka azért nem tenné kötelezővé az oltást, mert nem bízik abban, hogy rendelkezésre áll az ehhez szükséges mennyiségű oltóanyag. A 60 évesnél fiatalabbak közül csak alig minden harmadik válaszoló választaná ezt az utat, a 60 év felettiek 55 százaléka pártolná a kötelező Covid-oltást. Míg az alapfokú végzettséget szerzők 43 százaléka áll ki a kötelezővé tétel mellett, az érettségizetteknek csak 30 százaléka, a diplomásoknak pedig a 36 százaléka volt ezen az állásponton.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×