INFORÁDIÓ
2021. május 17. hétfő
Paszkál

koronavírus

oltás

felmérés

Oltópont a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. március 28-án.

Kötelező koronavírus-oltás: nagy a megosztottság

Infostart

Egy felmérés szerint 38 százalék kiáll mellette, de 41 százalék elutasítja.

Szerda reggelig 4,3 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, hogy igényt tartanak a koronavírus elleni védőoltásra, de ez messze van a szakértők által kívánatosnak tartott 80-90 százalékos átoltottságtól. A KSH április 15-én közzétett felmérésnél a lakosság 60 százaléka jelezte biztosra, hogy felvenné az oltást, további 17 százalék bár bizonytalanul, de az oltás mellett foglalt állást.

A népszerűsítő kampány mellett a másik lehetőség az oltás kötelezővé tétele, ennek jogi akadálya nincs, Magyarországon jól működik a gyerekek kötelező védőoltási rendszere. Ezért a Pulzus Kutató legfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára. Viszonylag nagyobb csoport (13 százalék) egyes munkakörökhöz kapcsolódóan elfogadná a kötelező koronavírus-oltást.

A válaszolók 9 százaléka azért nem tenné kötelezővé az oltást, mert nem bízik abban, hogy rendelkezésre áll az ehhez szükséges mennyiségű oltóanyag. A 60 évesnél fiatalabbak közül csak alig minden harmadik válaszoló választaná ezt az utat, a 60 év felettiek 55 százaléka pártolná a kötelező Covid-oltást. Míg az alapfokú végzettséget szerzők 43 százaléka áll ki a kötelezővé tétel mellett, az érettségizetteknek csak 30 százaléka, a diplomásoknak pedig a 36 százaléka volt ezen az állásponton.

Nyitókép: Oltópont a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. március 28-án. MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018