INFORÁDIÓ
2021. május 5. szerda
Adrián, Györgyi

utazás

koronavírus

határátlépés

védettségi igazolvány

oltásigazolás

Körvonalazódik, mikor és hogyan engedik külföldre a magyarokat

Körvonalazódik, mikor és hogyan engedik külföldre a magyarokat

Infostart

A csütörtöki Kormányinfón még nem hangzott el például időpont, de azt már tudni, mihez köti a kormány az intézkedést és a határátlépéseknél milyen enyhítés lesz az első.

A kormány a koronavírus-járvány miatt meghozott szigorítások későbbi enyhítéseit is a beoltottak számához köti. Jelenleg a szombati terasznyitás a következő, tisztán szabályozott lépés (nyitva tartás 21.30-ig, ahogy az üzletek; a kijárási tilalom kezdete 11-re módosul; maszkot kell viselni, kivéve a fogyasztás ideje alatt).

Az oltottak számának növekedésével és a terasznyitással lendületet kapott a nyári táborok és a nyaralások tervezése is. Előbbivel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy lehet számítani a gyerektáborok elindulására, de ennek mikéntjéről majd csak május közepén döntenek.

A nyaralások kapcsán óvatosságra intett: itthon napokon belül oltott lesz a felnőtt lakosság fele, de a környező országokban nem állnak ilyen jól, ezért óvatosnak kell lenni. Idén nyáron nem az utazások helyszínével kapcsolatban tesznek ajánlást (mint tavaly a több Balaton, kevesebb Adria üzenettel), hanem arra, hogy mindenki oltassa be magát.

"Elsők között fogjuk lehetővé tenni, hogy magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, vagy átléphessék kifelél az országhatárt rokonlátogatás céljából,"

most csak munka céljából tehetik ezt meg - jelentette ki, hozzátéve: tudják, ez milyen problémát jelent most, de nem szabad sietni.

Amíg a társadalmi védettség nem következik be, amit a 6 millió beoltott szintjéhez kötöttek, addig "a határátlépéssel óvatosnak kell lenni", fogalmazott Gulyás Gergely – vagyis addig valószínűleg semmilyen enyhítés nem lesz. A múlt heti tájékoztatón a kancelláriaminiszter azt mondta, ezt a számot

május végére érhetjük el.

Ezután várható tehát az, amiről most beszélt a miniszter, vagyis hogy mivel a beoltott magyarokat védettnek tekintik, ők majd utazhatnak külföldre a társadalmi védettség elérése után. Hozzátette: egy beoltott ember külföldön is nagyobb biztonságban van, mint valaki, aki nem hagyja el a hazáját, de nincs beoltva.

Bejelentette még a Kormányinfón, hogy májusban is igényelhető lesz a bértámogatás.

Ez a turizmusban dolgozó cégek számára is elérhető – igaz, az október óta bevétel nélkül tengődő, állami kompenzáció híján hatalmas hiteleket kényszerűen a nyakába vevő ágazatnak az egyetlen esélyt a túlélésre az utazások újrakezdése jelenti majd.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018