eur:
389.34
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay

Körvonalazódik, mikor és hogyan engedik külföldre a magyarokat

A csütörtöki Kormányinfón még nem hangzott el például időpont, de azt már tudni, mihez köti a kormány az intézkedést és a határátlépéseknél milyen enyhítés lesz az első.

A kormány a koronavírus-járvány miatt meghozott szigorítások későbbi enyhítéseit is a beoltottak számához köti. Jelenleg a szombati terasznyitás a következő, tisztán szabályozott lépés (nyitva tartás 21.30-ig, ahogy az üzletek; a kijárási tilalom kezdete 11-re módosul; maszkot kell viselni, kivéve a fogyasztás ideje alatt).

Az oltottak számának növekedésével és a terasznyitással lendületet kapott a nyári táborok és a nyaralások tervezése is. Előbbivel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy lehet számítani a gyerektáborok elindulására, de ennek mikéntjéről majd csak május közepén döntenek.

A nyaralások kapcsán óvatosságra intett: itthon napokon belül oltott lesz a felnőtt lakosság fele, de a környező országokban nem állnak ilyen jól, ezért óvatosnak kell lenni. Idén nyáron nem az utazások helyszínével kapcsolatban tesznek ajánlást (mint tavaly a több Balaton, kevesebb Adria üzenettel), hanem arra, hogy mindenki oltassa be magát.

"Elsők között fogjuk lehetővé tenni, hogy magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, vagy átléphessék kifelél az országhatárt rokonlátogatás céljából,"

most csak munka céljából tehetik ezt meg - jelentette ki, hozzátéve: tudják, ez milyen problémát jelent most, de nem szabad sietni.

Amíg a társadalmi védettség nem következik be, amit a 6 millió beoltott szintjéhez kötöttek, addig "a határátlépéssel óvatosnak kell lenni", fogalmazott Gulyás Gergely – vagyis addig valószínűleg semmilyen enyhítés nem lesz. A múlt heti tájékoztatón a kancelláriaminiszter azt mondta, ezt a számot

május végére érhetjük el.

Ezután várható tehát az, amiről most beszélt a miniszter, vagyis hogy mivel a beoltott magyarokat védettnek tekintik, ők majd utazhatnak külföldre a társadalmi védettség elérése után. Hozzátette: egy beoltott ember külföldön is nagyobb biztonságban van, mint valaki, aki nem hagyja el a hazáját, de nincs beoltva.

Bejelentette még a Kormányinfón, hogy májusban is igényelhető lesz a bértámogatás.

Ez a turizmusban dolgozó cégek számára is elérhető – igaz, az október óta bevétel nélkül tengődő, állami kompenzáció híján hatalmas hiteleket kényszerűen a nyakába vevő ágazatnak az egyetlen esélyt a túlélésre az utazások újrakezdése jelenti majd.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×