eur:
393.24
usd:
367.33
bux:
65863.72
2024. április 23. kedd Béla
Falus Ferenc visszalépett baloldali főpolgármester-jelölt az Együtt-PM önkormányzati választási eredményváróján a fővárosi G3 Rendezvényközpontban 2014. október 12-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Falus Ferenc: a nyáron még korlátok között kell élnünk

Maszkhordás és távolságtartás – ez vár ránk még a nyáron is a volt országos tisztifőorvos szerint.

A korábbi tisztifőorvos szerint a nyarat még a maszkhordással és a távolságtartás betartásával kell végigcsinálni. Falus Ferenc meglátása szerint nem szabad engedni a tömegrendezvények megtartását nyáron. Orbán Viktor reggeli Facebook-videójában arról beszélt, húsvét utáni első vagy második napon meglehet a 2,5 millió beoltott. A vasárnapi reggeli adatok szerint a beoltottak száma 2 312 501 fő, közülük 905 117 fő már a második oltását is megkapta.

„Az oltási program jelenlegi menete mellett azt remélhetjük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már a felső tagozatosok is be lesznek oltva” – mondta Falus Ferenc az ATV Híradójának.

A korábbi tisztifőorvos szerint a nyarat a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni, ezzel kevesebb lehet a haláleset és csökkenhet a kórházba kerülők száma. A maszkot akkor vehetjük le nyáron szerinte, ha egyedül, a családunk körében vagyunk, vagy sportolunk, de utóbbi esetben is tartani kell a távolságot. Úgy véli, nyáron nem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását.

Falus arról is szólt, hogy

még mindig nem elegendő tesztet végeznek, hiszen azoknak pozitivitása 25 százalékos,

ami komoly aggodalomra ad okot. Annyi tesztet kellene csinálni, hogy a pozitivitások aránya 3-5 százalék közé kerüljön.

Miközben az elmúlt négy napban már csökkent a számuk, mai adatok szerint megint többen kerültek kórházba – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a statisztikai adatokból az látható, hogy a halálozások aránya nagyobb nálunk, mint a svédeknél.

A kutatók olyan védőanyag kifejlesztésébe fogtak, ami orrspray formájában vihető be a szervezetbe. Erdei Anna immunológus a Népszavának azt mondta: a koronavírus szájon és orron át bejutva fertőz, így a „fertőzés kapujának” a védelmét más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatják majd, amelyeket várhatóan spray formájában kell alkalmazni.

Falus ezzel kapcsolatban azt mondta Híradónknak,

az oroszok azt ígérik, hogy 2022-re már lehet az orrsprayből, amitől azt remélik, hogy meggátolja a vírus behatolását.

A korábbi tisztifőorvos számára csak az lesz a kérdés, hogy a szemnyálkahártyán is kialakul-e védettség a spray által, vagy az továbbra is egy veszélyeztetett behatolási kapu lesz. „Előbb-utóbb remény lesz arra, hogy ezt a járványt megfékezzük” – fogalmazott.

Lehet reménykedni abban, hogy rövid időn belül nagyon nagy forradalom lesz az orvostudományban, mondta annak kapcsán, hogy Ausztriában is folyik egy kutatás, ahol a vírus szerkezetének egy másik részét próbálják az oltóanyagba bevinni, így az oltóanyag kevésbé lesz érzékeny a mutációk változására.

Arról, hogy Rusvai Miklós virológus szabad nyarat ígér, itt írtunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×