eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Falus Ferenc visszalépett baloldali főpolgármester-jelölt az Együtt-PM önkormányzati választási eredményváróján a fővárosi G3 Rendezvényközpontban 2014. október 12-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Falus Ferenc: a nyáron még korlátok között kell élnünk

Maszkhordás és távolságtartás – ez vár ránk még a nyáron is a volt országos tisztifőorvos szerint.

A korábbi tisztifőorvos szerint a nyarat még a maszkhordással és a távolságtartás betartásával kell végigcsinálni. Falus Ferenc meglátása szerint nem szabad engedni a tömegrendezvények megtartását nyáron. Orbán Viktor reggeli Facebook-videójában arról beszélt, húsvét utáni első vagy második napon meglehet a 2,5 millió beoltott. A vasárnapi reggeli adatok szerint a beoltottak száma 2 312 501 fő, közülük 905 117 fő már a második oltását is megkapta.

„Az oltási program jelenlegi menete mellett azt remélhetjük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már a felső tagozatosok is be lesznek oltva” – mondta Falus Ferenc az ATV Híradójának.

A korábbi tisztifőorvos szerint a nyarat a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni, ezzel kevesebb lehet a haláleset és csökkenhet a kórházba kerülők száma. A maszkot akkor vehetjük le nyáron szerinte, ha egyedül, a családunk körében vagyunk, vagy sportolunk, de utóbbi esetben is tartani kell a távolságot. Úgy véli, nyáron nem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását.

Falus arról is szólt, hogy

még mindig nem elegendő tesztet végeznek, hiszen azoknak pozitivitása 25 százalékos,

ami komoly aggodalomra ad okot. Annyi tesztet kellene csinálni, hogy a pozitivitások aránya 3-5 százalék közé kerüljön.

Miközben az elmúlt négy napban már csökkent a számuk, mai adatok szerint megint többen kerültek kórházba – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a statisztikai adatokból az látható, hogy a halálozások aránya nagyobb nálunk, mint a svédeknél.

A kutatók olyan védőanyag kifejlesztésébe fogtak, ami orrspray formájában vihető be a szervezetbe. Erdei Anna immunológus a Népszavának azt mondta: a koronavírus szájon és orron át bejutva fertőz, így a „fertőzés kapujának” a védelmét más típusú, jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák biztosíthatják majd, amelyeket várhatóan spray formájában kell alkalmazni.

Falus ezzel kapcsolatban azt mondta Híradónknak,

az oroszok azt ígérik, hogy 2022-re már lehet az orrsprayből, amitől azt remélik, hogy meggátolja a vírus behatolását.

A korábbi tisztifőorvos számára csak az lesz a kérdés, hogy a szemnyálkahártyán is kialakul-e védettség a spray által, vagy az továbbra is egy veszélyeztetett behatolási kapu lesz. „Előbb-utóbb remény lesz arra, hogy ezt a járványt megfékezzük” – fogalmazott.

Lehet reménykedni abban, hogy rövid időn belül nagyon nagy forradalom lesz az orvostudományban, mondta annak kapcsán, hogy Ausztriában is folyik egy kutatás, ahol a vírus szerkezetének egy másik részét próbálják az oltóanyagba bevinni, így az oltóanyag kevésbé lesz érzékeny a mutációk változására.

Arról, hogy Rusvai Miklós virológus szabad nyarat ígér, itt írtunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború - mondta Menczer Tamás

"A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború" - mondta Menczer Tamás

Magyarország békéjének, biztonságának és békepártiságának megőrzése folyamatos küzdelem - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben a közel-keleti háború veszélyeiről is beszélt.

Precedens értékű ítélet: Svájcban életveszélybe sodorják az idős nőket

Példa nélküli ítéletet hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR), amikor helyt adott 2500, 70 évnél idősebb svájci nő keresetének. A keresetük szerint kormányuk nem tett eleget a klímaváltozás elhárításáért és „gyenge fellépése alapvető emberi jogokat sért”. A döntés megnyitja az utat hasonló perek előtt más európai országokban is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Szombaton megindult a Irán beígért támadása Izrael ellen. Az offenzívában rakéták százait indították a zsidó állam területe ellen, ám azokat a légvédelem semlegesítette. Teherán bejelentette, hogy a több mint 200 drónt és rakétát lőttek ki, ezzel pedig az ügyet lezártnak tekintik. Nem ért ezzel egyet a jeruzsálemi vezetés, amely megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok is hozzájárult a támadás elhárításához, több eszközt is kilőttek a Jordánia valamint Szíria felett. Cikkünk folyamatosan frissül a legfrissebb eseményekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×