INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

szociális otthon

koronavírus

járvány

Idősotthont fertőtlenítenek a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedését megakadályozandó a görögországi Návplióban 2020. március 11-én. Március 12-én meghalt az első koronavírussal fertőzött beteg Görögországban, ahol jelenleg 99 fertőzöttet tartanak számon.

Kiderült, mennyi áldozatot követelt a második hullám a szociális otthonokban

Infostart

Szél Bernadett kapta meg az adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Közösségi oldalán a független országgyűlési képviselő azt írta, "a legkiszolgáltatottabb honfitársaink tragédiáját mutatják ezek a statisztikák".

Az ezen a Google Docs-linken közreadott táblázatokból kiderül, hogy a járvány első hullámában – tavaly június 30-ig – 34 szociális, valamint 7 egyéb intézményben (hajléktalanszállón, gyermekotthonban, munkásszállón) ütötte fel a fejét a fertőzés. Az előbbi intézményekben 6565 gondozott közül 920-an fertőződtek meg az új koronavírussal, közülük 140-en elhunytak. Az egyéb intézményekben lakó/gondozott 1031 ember közül 44-nél mutatták ki a fertőzést, amely egy halálos áldozatot követelt.

Ezzel szemben a második hullámban országszerte 891 szociális intézményben, valamint 149 egyéb intézményben jelent meg az új koronavírus. Az előbbiekben 23 848-an kapták el a fertőzést, és 3512-en haltak bele az általa okozott betegségbe, a Covid–19-be, az utóbbiakban pedig 1475-en fertőződtek meg, és 87-en hunytak el.

Szél Bernadett kiemelte: "a két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, ideértve a szociális és gyermekvédelmi intézményeket, idősotthonokat, fogyatékossággal élőket gondozó otthonokat, pszichiátriai betegek otthonait, hajléktalanokat ellátó intézményeket.

A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt."

Az adatok elemzése alapján azt írta: az első hullámban 140 idősotthoni elhunyt 70 százaléka, 99 fő volt fővárosi otthon lakója, a második hullámban a 3512 elhunyt 5 százaléka, 176 fő. Tehát az ősszel kezdődő hullámban az idősotthoni elhunytak 95 százaléka vidéki otthon lakója volt.

A második hullámban a fertőzött otthonokban gondozottak 33 százaléka, azaz harmada fertőződött meg átlagosan. Az érintett 71 503 férőhelyen 23 848 gondozottnak volt Covid-19 betegsége.

Az első hullámban 5 idősotthoni gondozó hunyt el, a másodikban 13 fő, így a járvány kezdete óta összesen 18 idősotthoni gondozó hunyt el. Az első hullámban 137 dolgozó lett pozitív, a második hullámban 8273.

A politikus még számos adatot közölt, valamint sérelmezte bizonyos adatok hiányát vagy megváltozását is. Bejegyzése alább olvasható teljes terjedelmében.

Kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után megkaptam Müller Cecíliától a szociális otthonok fertőzöttségi és... Közzétette: Szél Bernadett2021. március 17., szerda

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Evanglosz Bugiotisz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018