eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A 2021. február 25-én közreadott képen egy egészségügyi dolgozó a Sinovac kínai gyógyszergyártó által készített koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó ampullákat tart a kezében a cég pekingi üzemében 2020. szeptember 24-én. Kínában 2021. február 25-én két új hazai gyártású koronavírus elleni vakcina is megkapta az engedélyt a szélesebb körben történő használatra. Az egyik a CanSino Biologics terméke, a másik az állami tulajdonú Sinopharmé.
Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Nem az emberek "lazulása" miatt rosszabb most a helyzet

Ferenci Tamás biostatisztikus, aki tagja a kormány járványelemző munkacsoportjának, a járvány mostani hullámáról és arról beszélt, hogy mikor mutatkozhat az oltások hatása.

A harmadik hullám az előző kettőhöz képest más helyzetet jelent, ezt a vírus egy új, nagyobb fertőzőképességű variánsa okozza - fejtette ki. "A rendelkezésre álló adataink alapján az emberek közti kontaktusok száma nem, vagy csak minimálisan nőtt, magyarul nem arról van szó, hogy mi védekezünk rosszabbul, hanem arról, hogy a vírus támad jobban. Ez egy ilyen játék, a sokat emlegetett reprodukciós számot (R-szám) 1 alá kell húzni" – mondta az Indexnek adott interjúban, hozzátéve: "nem az történik, hogy az intézkedések most már nem működnek. Működnek, csökkentik a reprodukciós számot ugyanúgy, de egy magasabb szintről indulva – így viszont már nem elégségesek ahhoz, hogy 1 alá kerüljünk."

Úgy véli, a legoptimistább forgatókönyv a járvány lefolyásában az, hogy

áprilisra már érzékelhető hatása lesz az oltásnak, így lassulhat a számok növekedése.

A helyzetre nagy befolyással van, hogy mennyi oltóanyag lesz és mennyire adatják be maguknak az emberek, illetve hogy a vakcinák tényleg hatásosak és biztonságosak-e. "Hosszabb távon az lesz a döntő, hogy az oltást követő immunitásunk meddig fog tartani, ezt jelenleg még nem tudjuk megmondani" – tette hozzá.

Ferenczi Tamás szerint veszélyes a mostani helyzet, ugyanis nem egyszerűen arról van szó, hogy a reprodukciós szám 1 fölött van, hanem arról, hogy

folyamatosan emelkedik, a január végi 0,8 körüli értékről most már 1,3-ig jutott.

Valahogy 1 alá kellene visszavinni - fejtette ki, hozzátéve, hogy az biztos, hogy nagyobb veszélyben leszünk a vírustól, mint valaha voltunk Magyarországon.”

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×