INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

vasút

agglomeráció

stratégia

vitézy dávid

A nemzetközi forgalomban először közlekedő hazai fejlesztésű, kerékpárszállításra is alkalmas IC+ kocsi a Hamburgba tartó Hungária EC szerelvényében a Nyugati pályaudvaron  2019. december 15-én. A 2019-2020-as vasúti menetrendben a korábbiakhoz képest Budapest és Sátoraljaújhely között 35 perccel, Budapest és Zalaegerszeg között 34 perccel, Győr és a Balaton között közel 30 perccel, a főváros és Szeged között 18 perccel, Budapest és Pécs között 13 perccel gyorsabb eljutást biztosítanak a vonaton utazóknak.

Újabb részletek a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiáról

Infostart

A projektnek szentelt honlapon részletes kérdőív és véleményezési lehetőség áll rendelkezésre: el lehet mondani azt is, hogy mit gondol a vasútról és a hévekről, az, aki használja, és az, aki nem.

A budapestvasut2040.hu oldalon elérhető Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia célja egy teljesen átjárható regionális vasúti és hév-hálózat - írta kapcsolódó Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Eszerint lennének vonatok többek között Újpalotáról a Nyugatiba, a Széll Kálmán térről a repülőtérre, Káposztásmegyerről Kelenföldre, Érdről a Nyugatiba, Dunakesziről Zuglóba, Pécelről Budára. A terv egy teljesen új regionális gyorsvasúti hálózat kiépülését vázolja fel, "ha koncepcionálisan, világos vízió mentén, a legjobb európai példákat követve leszünk képesek fejleszteni a vasúti közlekedést Budapesten és környékén a következő években és évtizedekben" – írta Vitézy, összefoglalva a stratégia főbb célkitűzéseit is, az alábbiak szerint.

Minden vasútvonalon óránként két elővárosi gyors, azaz zónázó, plusz négy elővárosi személyvonat indítása, így a belső agglomerációs gyűrűből és a zónázó és személyvonatok által egyaránt kiszolgált főbb településekről 15 perces járatsűrűség elérése minden irányból, az ehhez szükséges infrastruktúrafejlesztések elvégzése.

Az elővárosi vasútvonalakról több irányba is közvetlen szolgáltatás indítása, körvasúti és fejpályaudvari/alagútba tartó vonatok vegyes közlekedése, fonódó viszonylathálózat kialakítása és az ehhez szükséges infrastruktúra megépítése.

Budapest külső kerületeinek bekapcsolása a vasúti közlekedésbe, sűrűbb szolgáltatással, új megállókkal Káposztásmegyeren, a külső körvasúton, Albertfalván, a XVII. és XVIII. kerületben.

Könnyű és kényelmes átszállási kapcsolatok (P+R, B+R parkolók, buszos ráhordás, kerékpáros megközelíthetőség).

Gyorsabb utazás a korszerűsített vasútvonalakon, a lassújelek megszüntetése a budapesti maghálózaton.

A késések jelentős csökkenése a fejpályaudvarok környezetében ma fennálló kapacitáshiány megszüntetésével.

Korszerű, kényelmes, akadálymentes, tiszta járművek minden vonalon.

Megújuló, akadálymentes, esztétikus vasútállomások és megállók.

Budapest belső területein közvetlen csatlakozás több ponton a metróhálózathoz, a villamos-gerincjáratokhoz.

Tarifareform, hogy az ingázáshoz csak egyetlen bérletre legyen szükség.

A stratégia egyébként kialakítói szerint azt a célt tűzi ki, hogy 2040-ig tartó, átfogó és egymásra épülő, komplex beruházások megvalósítása révén, összességében 80 százalékkal növelje az elővárosi vasútvonalakon utazók számát és ezzel csökkentse a Budapestre terhelődő autóforgalom környezeti, egészségügyi és gazdasági terheit.

Az egyes közlekedési módokon ingázók megoszlása (forrás: budapestvasut2040.hu)
Az egyes közlekedési eszközökkel ingázók megoszlása (forrás: budapestvasut2040.hu)

A társadalmi egyeztetés február eleje óta zajlik, ki lehet tölteni a honlapon egy kérdőívet, valamint március 12-ig lehet elküldeni a stratégiával és a kapcsolódó stratégiai környezeti hatásvizsgálat hivatalos szövegével kapcsolatos véleményeket és javaslatokat a budapestvasut2040@bfk.hu e-mail-címre (kérdéseket nem fogadnak).

A stratégiáról és annak hátteréről részletesen beszélt Homolya Róbert, MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában, ezt alább meghallgathatják.

Homolya Róbert az Arénában
 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018