INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

címke

fogyasztóvédelem

keszthelyi nikoletta

Mától már csak az új energiacímkéket keresse!

Mától már csak az új energiacímkéket keresse!

InfoRádió

Március elsejétől a kereskedelmi üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket. Erre azért van szükség, mert az egységes uniós szabályozás visszatért az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz a jelölési rendszer egyszerűbbé tételéért.

Az új energiahatékonysági címkéket a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél, fényforrásoknál és elektronikus kijelzőknél, köztük a televízióknál és monitoroknál kell használni. A szabályozás a címkézés átláthatatlansága miatt módosult, a változások pedig a gyártói innovációkat is ösztönözik – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Novemberben kezdődött a felkészülési, az azóta vásárolt termékek mellett már ott volt új címke, de még használható volt a régi is, március 1-jétől azonban hat meghatározott termékkör esetében már a kereskedelmi üzletekben az új energiacímkéket kell feltüntetni. Az egységes uniós szabályozás visszatért az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz a jelölési rendszer egyszerűbbé tétele érdekében – tette hozzá a helyettes államtitkár.

"Előfordulhat az, hogy

a jelenlegi A+++ termék akár C vagy D  osztályba fog kerülni, de ez nem azt jelenti, hogy kevésbé hatékony vagy rosszabb lett a termék,

hanem azt, hogy a szabályozás szigorodott, ezért változott az energiaosztály" – emelte ki Keszthelyi Nikoletta.

Az új címként több adat szerepel, fel kell tüntetni elsőként a villamosenergia-fogyasztást, így a fogyasztók össze tudják hasonlítani a vásárláskor az éves villamosenergia-felhasználást, és ez is segítheti a vételi döntést. A termékköröktől függően ott van a címként a vízfogyasztás, a ruhatöltet mennyisége, a zajkibocsátás, a képernyő átmérője, a hűtő űrtartalma is.

"Ami újdonság, hogy szerepel minden címkén egy QR-kód, amit mobiltelefonnal leolvasva a készülék adatlapjához juthatunk" – hívta fel a figyelmet az államtitkár, és hozzátette, az új szabályok miatt különösen időszerű aktív fogyasztóvédelmi jelenlét is azt szolgálja, hogy a fogyasztók megfelelő információk birtokában választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő környezetkímélő eszközöket.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Új energiacímkék – Keszthelyi Nikoletta
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018